7800 опаковки турски "Пентаксим" са доставени във Варна

16:43, 22 яну 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7800 опаковки от забранените за употреба в Европейския съюз петвалентни ваксини "Пентаксим", произведени в Турция, са доставени в склада на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна през 2015 година. Това заяви за Topnovini.bg директорът на РЗИ в морския град д-р Дочка Михайлова.

Първата пратка е получена на 29 юли 2015 година. Става въпрос за 7500 опаковки, които са разпределени на всички джипи практики в региона, за да имунизират деца под 7-годишна възраст. На 24 ноември м.г. в склада на здравната инспекция са доставени още 300 опаковки, които своевременно са раздадени на педиатрите.

Едва преди около седмица от РЗИ са получили от оригиналните френски ваксини. (През ноември МЗ обяви поредна обществена поръчка за доставката на ваксините, която спечели представителят на френския производител на "Пантаксим" за България).

Председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна, д-р Светлин Митев, заяви, че в кабинета му в момента има 15 опаковки "Пентаксим”, една от които е с листовка на турски, а останалите – на френски език. Въпреки че суровините за пентаксима са разфасовани и опаковани в Турция, след което са внесени в България в нарушение на европейското законодателство, д-р Светлин Митев заяви, че не вижда какъв е проблемът.

Иначе здравните власти във Варна са категорични, че в града не са получавани пратки от другата незаконно внесена у нас ваксина за новородени, "Еувакс", която е за хепатит Б. Това, според шефката на РЗИ, важи за цялата страна. "Тази пратка вероятно е прибрана и ще се унищожи, но със случая се занимават други органи", заяви д-р Дочка Михайлова.

Обобщение по темата за ваксините можете да прочетете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама