Условна присъда за новопазарчанин, притежавал нерегистрирани археологически находки

16:30, 22 яну 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години условно и глоба от 5000 лв. получи 59-годишният Николай Сидеров от Нови пазар за това, че притежавал нерегистрирани 407 археологически обекта, както и детектор за метал, който използвал за търсене на находки.

Те били открити при полицейска проверка на 21 март 2012 г. в Нови пазар.  Полицаите проверили както дома на Сидеров, дома на майка му, неговия магазин и личния му автомобил.

По това обвинение Сидеров вече е заставал пред съда, като има двугодишна условна присъда, издадена от Шуменския окръжен съд. Тя е потвърдена от Варненския апелативен съд, но отхвърлена от Висшия касационен съд, след което е върната за ново разглеждане във фазата на досъдебното производство.

Прокурор Димитър Димов поиска двугодишна условна присъда, както и паричната санкция от 5000 лв. за притежанието на находките, както и година и два месеца условна присъда заради притежанието и употребата на детектора за метал.

Защитникът на Сидеров – адвокат Георгиев, заяви, че няма преки доказателества детекторът да е ползван и поиска оправдателна присъда, а към първото обвинение за ценностите отбеляза, че има неяснота дали те са археологически или културни ценности, което определение влияе върху правната квалификация.

Сред откритите ценности имало множество фибули, като около 90 от гръцките и римски секретни игли, по думите на Сидеров, били негова лична колекция.

Той твърди,че отишъл да ги регистрира в Шуменския музея, но оттам му отказали тази регистрация, тъй като законовоустановеният срок за нея бил изтекъл.

По отношение на детектора, той посочи, че е купен от Англия през януари 2012 г. В България уредът дошъл през февруари и той не го е ползвал по никакъв начин, а само го е държал вкъщи.

„Невинен съм. Аз съм колекционер и това е моето хоби”, каза пред съда Николай Сидеров и поиска оправдателна присъда.

Магистартите намериха Сидеров за виновен и постановиха услвна присъда от 2 години , както и 5000 лв. глоба. Всички археологически ценност, обект на делото, ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Сидров трябва да заплати и разходите по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама