Турският сериал с ваксините на Москов

15:55, 22 яну 16 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалът с ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс“, внесени от Турция, е на път да се превърне в един от най-големите в родното здравеопазване. Сагата с дарението от Анкара, за които пък България даде БЦЖ-ваксини, на няколко пъти претърпя обрат, което обаче до момента не успокоява особено родителите. „Еувакс“, която между другото дори не е в имунизационния календар, така си и остана на склад. Своя принос в скандала дадоха медии, прокуратурата и всякакви назовани и неназовани специалисти, а опозицията не пропусна случая, за да натрупа политически дивиденти. Допълнително объркване настана и след като в последните дни на миналата година в някои Регионални здравни инспекции (РЗИ) пристигна и „Пентаксим“ директно от френския производител „Санофи“.

Проблемът с ваксините вече е от близо две години, като се провалиха няколко обявени обществени поръчки, на които не се яви нито един кандидат да внесе необходимите количества.

Topnovini.bg обобщава картината в страната, която дори даде повод на БСП и ДПС да искат вот на недоверие.

Епизод 1: През октомври медии излязоха с бомбастични заглавия : Ужас! От Турция е внесена опасна ваксина с живак, която води до неизлечими болести при децата. Вирусът на новината тръгна и в бързината хората не успяха да се ориентират за коя от двете внесени от Турция става дума „Еувакс“ (за която всъщност се отнася това твърдение) или Пентаксим“.

Епизод 2: Разследването на Валя Ахчиева

Сянка на съмнение по случая сериозно хвърли БНТ, която спря разследване на Валя Ахчиева по темата през декември м.г. с аргумента, че с оглед на обществения интерес и актуалността на темата за съдебната реформа, трябва да се излъчи първият епизод от "БНТ Такси в Европа". Журналистката обаче се усъмни в мотивите на телевизията като подчерта, че предаването й трябва да бъде пуснато незабавно, защото разкрива, че една партида от ваксините БЦЖ, които България дава в замяна на „Пентаксим“ и „Еувакс“, е заминала за турската страна с фалшиви документи. Ахчиева обяви, че директорът на държавната фирма „Бул Био“ е бил подложен на натиск от страна на Министерството на здравеопазването (МЗ) да направи дарение в размер на половин милион лева.

На 20 януари (сряда) министърът на здравеопазването Петър Москов даде извънредна пресконференция, на която заяви, че дори не е гледал въпросното предаване. Все пак обаче коментира, че на шефа на „Бул Био“ няма как да му окаже натиск, а пряко му е разпоредил, тъй като фирмата е под управление на министерството.

Епизод 3: Проверките на прокуратурата

Разследването на Ахчиева провокира прокуратурата да извърши проверка на Министерството на здравеопазването по случая с ваксините. От Върховната административна прокуратура (ВАП) заявиха в съобщение, разпространено до медиите, че са изискали становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината „Еувакс“ не е разрешена в страната, но тя е в склад на министерството и не е пускана в употреба. Малко по-късно заместник-главният прокурор Ася Петрова каза пред журналисти, че и ваксината „Пентаксим“ е забранена за употреба в страната.

От прокуратурата уточниха, че не твърдят, че ваксините са опасни, а че не са разрешени за употреба.

Епизод 4: Позицията на здравното министерство

На извънредната си пресконференция Петър Москов даде напоителна информация по темата и подчерта, че ще обяснява толкова пъти, колкото е необходимо, за да не се спекулира повече с ваксините и родителите да нямат никакви притеснения. Той бе категоричен, че „Пентаксим“ няма да бъде спряна, а „Еувакс“ не е използвана в страната, но ще остане на склад до 2017 година, когато изтича срокът й, и след това ще бъде унищожена. „Еувакс“ била „за всеки случай“, ако се разрази епидемия сред бежанците.

По думите му турският "Пентаксим" бил същият като френския, разпространяван миналата година - сигурна и доказана, многократно използвана в годините ваксина. Москов успокои, че нито един от компонентите на ваксината не се произвежда в Турция – част от тях просто се пакетирали в южната ни съседка. Според него „Пентаксим” е позволен на територията на ЕС и разрешението за употреба не означавало полезност или вредност, а право на търговия с него на територията на България.

От думите му стана ясно още, че търговска фирма не може да го разпространява, но министерството може да го раздаде на личните лекари, тъй като има това право и задължение.

Журналистът Валя Ахчиева заяви в предаването „Господари на ефира” по Нова телевизия, че никой на извънредната пресконференция не показал нито един документ. „В сряда министърът и заместник-министърът говореха, че „Еувакс” е извън дарението. Министърът обясни, че министерството може разпространява ваксините по Наредба 10, но това не е така. Наредбата казва, че ако наистина отидат при лични лекари, те трябва да напишат протокол, който да отиде в ИАЛ”, коментира Ахчиева.

Епизод 5: Колко всъщност са разпространените ваксини в мрежата?

Повече от 90% от дарените 100 000 броя „Пентаксим“ вече са използвани.

На заседание на парламентарната здравна комисия на 21 януари министър Москов заяви, че проблем с ваксините няма, а всъщност политически и икономически кръгове търсят политически ходове за вот на недоверие,спекулирайки с майчинския инстинкт, което е долно и нечовешко.

Екипът на Topnovini.bg направи запитване до някои от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната за това колко ваксини „Пентаксим” са им доставени и колко от тях са разпространени до личните лекари.

В Столичната регионална здравна инспекция са доставени 18 400 дози „Пентаксим“, като от тях са раздадени 18 100 на лечебните заведения. Дали турските ваксини са опасни за децата, от Столична РЗИ заявиха, че не са компетентни, за да отговорят. За „Еувакс“ отговориха, че не е получаван.

В РЗИ-Пловдив не са получавани ваксини срещу Хепатит Б по междудържавното споразумение между България и Турция. От там обясниха, че знаят, че има такива, които се съхраняват само в склада на Министерството на здравеопазването. „Ние работим единствено с ваксини, които присъстват в имунизационния календар", увериха от здравната инспекция.

Председателят на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев заяви, че получават ваксините от РЗИ служебно. „Използваме само пет- или шествалентна, при липсата й се правят комбинации. Тази ваксина „Еувакс“, за която много се говори в последно време, я няма в имунизационния календар и съответно ние общопрактикуващите лекари в Пловдив не я използваме", увери той. Според друг общопрактикуващ лекар историята около турските ваксини е пресилена. По думите му в предишни години във ваксините е имало много повече живак, който не е застрашил живота на никого. „Турция обаче не е страна, която ще рискува здравето на населението си, защото тази ваксина се използва и от лекарите от южната ни съседка”, коментира той.

Здравните власти във Варна са категорични, че в града не са получавани пратки от незаконно внесената у нас ваксина за новородени „Еувакс”, която е за хепатит Б. Това , според шефката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), важи за цялата страна. „Тази пратка вероятно е прибрана и ще се унищожи, но със случая се занимават други органи”, заяви за Topnovini.bg д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

Не така обаче стоят нещата с другата неразрешена ваксина – „Пентаксим”. Във Варна тя е доставена на 29.07.2015 година. Става въпрос за 7500 опаковки, които са разпределени на всички джипи практики в региона. На 24 ноември м.г. в склада на РЗИ са получени още 300 опаковки, които своевременно са раздадени на педиатрите.

Едва преди около седмица от РЗИ са получили от оригиналните френски ваксини. ( През ноември МЗ обяви поредн обществена поръчка за доставката на ваксините, която спечели представителя на френския производител на „Пантаксим“ за България - „Соломед“ - бел. Ред.).

Председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна, д-р Светлин Митев, заяви, че в кабинета му в момента има 15 опаковки „Пентаксим”, една от които е с упътване на турски, а останалите – на френски език.Въпреки че суровините за пентаксима са разфасовани и опаковани в Турция, след което са внесени в България в нарушение на европейското законодателство, д-р Светлин Митев заяви, че не вижда какъв е проблемът.

В Бургаска област в края на месец юли миналата година са получени общо 6750 дози „Пентаксим”, дарени от правителството на Турция. Ваксината е била раздадена на джипитата в края на юли и началото на август м.г. През първите шест месеца на 2015 г. поради недостиг на ваксина имунизациите са били отложени, а през вторите шест месеца от личните лекари са извършени общо 6400 имунизации и реимунизации с „Пентаксим”.

От РЗИ твърдят, че през 2015 г. не са постъпвали запитвания от родители за безопасността на ваксината. Нямало е и съобщени от общопрактикуващите лекари нежелани реакции при приложението на „Пентаксим”. През януари тази година няколко родители са поискали по телефона информация за безопасността на ваксината от служители на РЗИ.

През 2015 г. са получени декларации на 29 родители за отказ от имунизации, които касаят прилагането на всички видове ваксини по Имунизационния календар, като конкретен отказ от ваксинация от „Пентаксим”, доставен от Турция, не е получаван в РЗИ-Бургас. 

В РЗИ-Търговище не са получавани доставки от петвалентните ваксини, дарени от Турция. В същото време бяха категорични, че в региона има достатъчни количества за имунизация на децата и засега не се очакват проблеми. По отношение на „Еувакс” здравните инспектори заявиха, че тя е на склад и изобщо нямат данни, че ще бъде разпространявана в страната.

От здравната инспекция в Шумен посочиха, че при тях не са доставяни нито „Пентаксим”, нито „Еувакс”.

По повод двете ваксини от РЗИ-Разград отказаха информация и препратиха към здравното министерство.

В РЗИ–Добрич са получени 1900 дози от турската ваксина „Пентаксим“ и всички вече са раздадени на общопрактикуващите лекари. В официалния отговор на директора на здравната инспекция д-р Светла Ангелова се посочва, че на 30 юли 2015 г. са получили комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш, инактивиран полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б с търговско наименование „ПЕНТАКСИМ“ (Pentaxim) със срок на годност февруари 2017 г. До 11 декември миналата година, ваксината е изчерпана в РЗИ-Добрич. От здравната инспекция посочиха още, че до настоящия момент не е имало доставка на „Еувакс”, за която се твърди, че съдържа наднормени количества живак. От РЗИ-Добрич уточниха, че имунизацията срещу Хепатит Б се извършва с ваксина с търговско наименование „Енжерикс“, осигурена от Министерството на здравеопазването по сключени договори за доставка на ваксини.

FIN: Отзвукът сред родителите

Скандалът отново върна на дневен ред темата „за“ и „против“ ваксините. Очаквано родителите се разделиха на две – едните смятат, че цялата драма е пресилена и няма нищо притеснително за децата им, а другите напълно ги отричат. Привърженици ваксинирането твърдят, че децата им са я понесли без проблем и дори я приемат като нещо нормално и задължително, тъй като всички ние сме ваксинирани и...живи и здрави.

Хората, които обаче отричат ваксината, смятат, че тя съдържа повече нежелани реакции, отколкото защитни. Според тях петвалентната ваксина натоварва изключително много детския организъм, тъй като съдържа много компоненти, които трябва да бъдат усвоени.  Те твърдят, че ваксините изтощават организма и се опасяват, че могат да развият болести и алергии.

Един баща пък сравнява „Пентаксим” в социалната мрежа „Фейсбук” с джакпот. Според него всички се надяваме на минимален шанс да станем богати и вярваме, че е по-голям шансът за нещастие. По думите му, шансът от тотото е 1 на 14 милиона. „Това е причината да нарека „Пентаксима” скапана лотария, защото е 1 на 10 000. Следователно 1400 пъти е по-вероятно да уцелим шестица от "Pentaxim Loto" отколкото от тотото”, пише той. Бащата споделя още, че педиатърката му разказала, че разликата между френския и турския „Пентаксим” е следната: във френската има 2 игли (една игла за 4-те валенции и една за отделната капсула за пета валенция), а в турската имало само една игла. „Това никой не го каза по телевизията, но повярвайте ми, че за медицинския персонал има значение. Сега няма да изпадам в размисли, как ваксината се отрази на детето, но ако го направя, няма да прозвучи нищо приятно. Няма да кажа нищо, защото нямам доказателство, че двете ваксини са довели до продължително неразположение на бебето Борислав”, разказва още бащата.

За спирането на предаването на Валя Ахчиева той коментира, че тя разказва доста интересни неща, които не са свързани със здравето ни и с това дали ваксината е опасна, а с определени интереси. „Ако далаверите, според документите, които показва тази жена, са верни, не ми остава нищо друго, освен да си представя реплика от някой си дългогодишен служител на министерството: "Шефе, знам как ще изкараме няколко милиона без никой да се усети", пише още родителят.

Политиците също дадоха своя принос по темата още преди вота. В опит да илюстрира несъстоятелността на тезите на опозицията по темата с ваксините, шефът на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) съобщи, че има информация за опозиционни депутати, които са имунизирали децата си с дарената ваксина.

В заключение здравното министерство обяви, че ще сезира прокуратурата по случая заради всяване на паника. 

Дали турският сериал с ваксините на Москов ще има нов сезон, предстои да разберем... 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама