Над 100 000 души са посетили събитията, финансирани от фондация „Русе – град на свободния дух“

15:52, 22 яну 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 000 души са посетили събитията, финансирани от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ през 2015 г. Това стана ясно на пресконференция днес, по време на която зам.-кмета Страхил Карапчански, който е и председател на управителния й съвет, направи отчет за изтеклите 12 месеца.

Той заяви още, че публииката се е радвала на 145 събития, реализирани с помощта на фондацията, в които са били ангажирани над 200 доброволци, а активните участници са близо 8 600. За реализацията на одобрените проекти са работили 30 екипа, създадените продукти пък са почти 1 600.

Нараснал е и броят на даренията в сравнение с 2013 и 2014 година, като през 2015 г. техният дял е била нй-висок във финансиранито.

През изминалата година са осигурявани средства за изяви на талантливи деца и младежи, които са се представяли индивидуално или като екипи от русенски училища и Русенския университет.

Сред най-атрактивните събития, които станаха реалност с помощта на фондацията, са фестивалите на ледените и на пясъчните фигури, които ще се реализират и занапред, музикалната лятна академия „Алегра“, „Green Rock Fest“, първият парад на ретро автомобилите.

Също така и първият пленер „Русе – град на свободния дух“, инициативата „Деца, история, изкуство – приказка за Сексагинта Приста“, отново реализирана с помощта на фондацията, даде възможност в продължение на 3 месеца русенските деца по два пъти седмично да учат за древната история на нашия град чрез ателиетата „Маски“, „Театър“, „Танц“ и „Музика“.

Сред останалите финансирани събития бяха Салса Уикенд, фотоконкурса „Запази духа на Русе“; проект, свързан с представянето на българска и румънска кухня, в който участваха Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“-Русе, Клубът на професионалните готвачи и Техническата гимназия „Стефан Банулеску“ от Кълъраш в Румъния.

С помощта на фондация станаха реалност още Международният фестивал за китарни оркестри и ансамбли; театрални спектакли от Румъния под мотото „Дунавски театрални мостове“, мюзикъла „Не слизай в ада“, детско-юношески пленер „Арт Пристан Русе“; детският панаир с над 40 ателиета по изобразително и приложно изкуство, спорт и музика и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама