Турция може да поиска още пари от ЕС за бежанците

15:30, 22 яну 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция може да настоява за още пари от ЕС за справяне с мигрантската криза, заяви премиерът на страната Ахмет Давутогу в интервю за немската агенция ДПА.

"Основната причина за бежанска криза не е Турция или нещо, свързано с Турция. Турция е най-засегната страна. Ние не сме износители на криза. Кризата е изнесена в Турция. Сега тя се превръща в европейска криза”, каза Давутоглу,

По-рано турското правителство обяви, че близо 3 млн. бежанци, повечето сирийци, са пристигнали в страната. „3 млрд. евро са само, за да покажат политическа воля да се сподели тежестта. Ние ще преразгледаме това отново и отново, защото никой не знае колко дълго ще продължи”, посочи Давутоглу, отправяйки поглед към гражданската война в Сирия, която започна през 2011 година.

„Ние не просим пари от Европейския съюз”, подчерта турският премиер, допълвайки, че Турция е похарчила 10 млрд. долара от своите собствени пари за бежанците.

Пред медияте той каза също, че силите за сигурност ще продължат с операциите срещу въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция. При тях вече са загинали стотици, като няма признаци, че мирният процес може да бъде възстановен. Давутоглу е категоричен, че ще продължат операциите, докато екстремистите не оставят оръжието, докато не престанат да слагат мини по улиците на градовете. „Тези операции ще продължат, докато градовете не бъдат освободени от всякакви незаконни въоръжени групи”, зарече се Ахмет Давутоглу.

Според двустранното споразумение от края на 2015 година ЕС пое ангажимента да предостави на Турция 3 млрд евро, за да се справя тя с мигрантската криза и да предоставя по-добри условия на мигрантите, за да останат на нейна територия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама