Библиотеката, музеят и галерията в Шумен на студено и в мизерия

15:01, 22 яну 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Културните институти в Шумен работят през зимата в полеви условия – в  по-малко помещения, на студено и с намалено работно време, стана ясно след днешното заседание на комисията по култура към Общинския съвет, което се проведе в библиотеката.

Директорите на Регионалната библиотека, Историческия музей и Художествената галерия представиха пред членовете на комисията проблемите на трите културни института.

За четвърта поредна зима вторият етаж  на Регионалната библиотека в Шумен не се отоплява, температурите са минусови и читалнята там е затворена, обясни директорката Росица Добрева. Причината е липсата на средства за заплащане на парното, дневно на етаж сумата за отоплението е между 200 и 400 лв.

„Сметнете ако трябва да пуснем и втория етаж какво ще ни коства, бюджетът ни ще бъде изяден за трите зимни месеца”, допълни тя.

В момента в библиотеката работят 46 служители, които получават по 470-490 лв. основна заплата и това са специалисти с висше образование и 10-20 години стаж. Тази година министерството на културата е вдигнало стандарта и плаща на щатна бройка по 12 800 лв., вместо досегашните 10 700.

„Това означава, че общият ни делегиран бюджет ще бъде  98-99 000 лв., може би ще имаме глътка въздух откъм плащане на сметки”, каза Добрева.  

Библиотеката прави много икономии от дейност, най-малкото перо, което отделя е за книги. „Абсурдно е една библиотека да няма пари да купува книги, за да си плаща сметките за тока, парното и телефона. Да не говорим за дейности, ако трябва да поканим някой автор, който иска хонорар от 500 лв.”, допълни тя.

Ръководството на библиотеката се опитва да съхранява сградата със собствени средства. Предстои поредният ремонт на покрива, правят го на парче. „Горе вече е като лунен пейзаж, чертаем схеми докъде сме стигнали”, обясни Добрева. В момента има течове на три места в заемната, където читателите си избират книги.

За абонамент тази година са заделени 4 500 лв. За сравнение библиотеката във Варна дава за периодика 20 хил. лв., а в Бургас – 17 000 лв. Има спешна нужда и от подновяване на техниката, компютрите са от 2003 – 2006 г.

Директорката е подала докладна в общината с искане от общинския бюджет да се заделят 26 500 лв. за нови компютри и голям копирен апарат, цената му втора употреба е 10 000 лв.

772 000 книги са във фонда на четвъртата по големина библиотека в страната, като миналата година са купени 2000 тома за 15 000 лв., а още 3 000 тома са дарени от шуменци.

Общинският съвет отпусна миналата година 50 хиляди лева за климатици на хранилищата, но от няколко месеца ги пускат на икономичен режим, защото сметката за ток от 2 500 лв. станала 10 хил. лв.

В Регионалния исторически музей в Шумен пък работят на „зимно” работно време от 9 до 17 часа, за да спестят от разходите за отопление.

На практика това означава, че посетителите, които са със същото работно време, няма как да разгледат експозициите. Има възможност обаче за посещения с предварителни заявки от групи за събота и неделя. Според директора на културния институт Даниел Руменов сега се обмисля идеята, как в един или два дни от седмицата музеят и обектите му да са отворени до 9 часа вечерта.

61 специалисти са на щат в Регионалния музей в Шумен, четирите къщи-музеи, Шуменската крепост, НИАР "Мадара" и НИАР "Плиска". Средната заплата е около 520 лв., а бюджетът е около 690 хил. лв. годишно.

От спешен ремонт се нуждае покривът на централната сграда на музея, допълни Руменов. По думите му охраната е доста голямо перо в разходите, тъй като оттам няма как да се спести.

2 500 художествени произведения – графики, скулптури и живопис, се съхраняват във фондовете на шуменската галерия „Елена Карамихайлова”, която от години е настанена в сградата на бившия Битов комбинат и чака да й бъде предоставена сграда, каза директорът й Деян Ефтимов.

Галерията е в помещения, които са били шивашки цехове и сега има проблеми с осветлението. Лампите са много стари, за тях вече няма резервни части и ако се повредят, не могат да се подменят.

Освен, че няма добро осветление, галерията на практика е и на студено, защото големите помещения няма как да се стоплят с климатици.

Въпреки това над 30 са изложбите, които се правят за година, уточни Евтимов. По думите му няма друга градска галерия в страната, която да е без подходяща сграда. От години остава неизпълнена идеята шуменската галерия да се премести в двете възрожденски къщи „Елеонора”-1 и 2 , на ул. „Цар Освободител”.

Заради финансови проблеми галерията трудно попълва фондовете си и не може да прави откупки, въпреки това миналата година са откупени 4 картини на художничката Елена Карамихайлова, чието име носи културният институт.

Според зам.-кметът по култура и образование Найден Косев, това е ресурсът, който икономиката на Шумен може да предложи. Около 3.3 млн. лв. е цялата рамка на бюджета за култура на община Шумен. Единствената друга възможност за подобряване на базата и на работата на културните институти в града ще трябва да се търси по европейските проекти и програми.

 „Парите не стигат и трябва да се намери оптималният вариант”, коментира и председателят на комисията по култура Венцислав Венков. В тазгодишния бюджет е заложен 4% ръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама