Разпад на ЕС предвиди Сорос

13:57, 22 яну 16 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз е на ръба на разпад заради бежанската криза, предупреди милиардерът Джордж Сорос по време на изказването си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Пред светоните лидери, икономисти и журналисти той отново повтори тезата, че ЕС е пред колапс. 

Бежанската криза

"Има паника в политиката за даване на убежище на Европа, защото "преминахме точката, отвъд която напливът на мигрантите намалява възможностите на страните да ги интегрира". В тази "паника" "всеки е сам за себе си, и в тези условия не мога да обвинявам Виктор Орбан, че се опита да защити своите граници", заяви финансистът, роден в Будапеща, като уточни, че унгарският премиер все пак трябва да бъде обвинен заради отказа му да участва в обща политика за даване на убежище.

Сорос каза, че мигрантската криза е засегнала и германския канцлер Меркел и именно тя е ключът за разрешаването на този проблем. Тя „искаше да спре мигрантската криза, тя рискува политическия си капитал и изгуби, защото нейният жест да отвори Германия не беше добре подготвен”, поясни той.

Русия

Русия, по думите му, е в „много, много слаба позиция” и е изправена пред „неизбежен колапс”, но финансистът добави, че докато китайската икономика изпитва твърдо кацане „има голяма търпимост...в сравнение с другите държави”.

Китай

Глобалната икономика е под заплаха от обща дефлация, особено поради забавянето на китайската икономика. Китайското твърдо приземяване "е тук”. Аз не го очаквам, аз го наблюдавам. Но Китай има ресурсите да го управлява и има по-голяма възможност за маневриране, отколкото много други държави". Това захрани дефлационния риск, вече висок заради спада на цените на суровините и конкурентните девалвации, каза 80-годишният милиардер.

САЩ

Относно САЩ Сорос разкритикува повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, с една година закъснение, когато американската икономика вече се забавя поради дефлация. 

Финансистът, известен с това, че подкрепя Хилари Клинтън за президент на страната, заяви, че кандидатът за номинацията на републиканците Доналд Тръмп, съперникът му Тед Круз и останалите вършат работата на Ислямска държава", докато сърфират върху вълната за всяване на паника и на "смъртна опасност”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама