Дай Боже цените на горивата навсякъде да са като във Варна, пожела си Лукарски

13:10, 22 яну 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дай Боже това, което се случва във Варна с цената на горивата, да се случи на повече места в България. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на редовния петъчен парламентарен контрол. 

Изказването му е в отговор на въпрос на депутата Петър Славов (РБ) дали има обосновка цените на горивата у нас да са на стойностите, които наблюдаваме. Според Славов за миналата година в световен мащаб цената на петрола е спаднала с 43%, а в България дизелът е поевтинял само 9%.  

Лукарски се позова на данни, изнесени на официалната страница на Европейската комисия. Според тях цените на горивата у нас не били високи, а точно обратното. 

"Цената на дребно на бензина е по-ниска от средната за ЕС, а тази на дизела - почти равна", обяви икономическият министър. 

Славов отговори, че цената на горивата трябва да се погледне преди облагането ѝ с акциз, защото по този показател България е сред 4-те страни в ЕС с най-високи цени. Депутатът цитира данни на Българската стопанска камара (БСК), според които у нас има смущаваща разлика в цените, предлагани между отделни играчи на пазара. 

"Тя е 0,18% при средна за ЕС между 2-3%", каза реформаторът и допълни, че това говори за картел. 

Лукарски се сългаси и каза, че се извършва секторен анализ на пазара на горивата у нас, който ще бъде готов съвсем скоро. 

На предходен въпрос той каза, че ведомството му не може да контролира цените на горивата, а само качеството.Цените се определяли между търсенето и предлагането, защото пазарът бил свободен.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) била отговорната институция, която трябва да проверява за картел.

"Законът е такъв. Ако този закон не се харесва на законотворците, да проявят законодателна инициатива и да го променят. Нямаме компетенцията за регулация на цените", посъветва Божидар Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама