САЩ изключиха 38 страни от безвизовата си програма

13:09, 22 яну 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ изключиха от програмата за безвизов режим 38 държави, 30 от тях са европейски. Гражданите на тези страни, посещавали рискови страни, вече ще минават щателна проверка. Мярката влезе официално в изпъление, а до приемането на тази мярка се стигна след терористичните нападения в Париж и Калифорния. Текстът е част от закона за бюджета за тази година.

Туристите от тези 38 страни няма да имат право да влизат на територията на САЩ без виза, ако след 2011 година са били в Ирак, Сирия, Иран или Судан. Хората с двойно гражданство, едното от които е на някоя от тези четири страни, също ще трябва да получат виза, за да пребивават в САЩ.

30 от засегнатите държави са европейски. Постоянният представител на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан настоява в програмата да бъдат включени пет от неговите членове, които все още са извън нея, включително България.  Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Посочените държави досега влизаха в списък за свободно пътуване до страната и престой до 90 дни с цел бизнес или туризъм, без за това да е нужно издаването на виза.

Мярката няма да се прилага автоматично за войниците от съюзнически държави, които са служили в Ирак. Известни облекчения се предвиждат също и за хуманитарните работници и журналистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама