Обвиниха ген. Шивиков в кражба на якета и ръкавици

12:33, 22 яну 16 25 927 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийската военноокръжа прокуратура е внесла обвинителен акт в Софийския военен съд срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за присвояване на 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Общата стойност на имуществото е 10 225 лева.

“През 2010г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. На национални контингенти е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. В конкретния случай имуществото не е било раздавано с тази цел, като Шивиков е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков”, пишат от военна прокуратура.

“Имуществото е връчено на бриг. генерал Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент”, смятат от обвинението.

И допълват: “От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Ислямска Република Афганистан до Република България”.

Сагата с генерал Шивиков започна миналата година, като първо той бе проверяван дали не е карал свои подчинени, един от които по-късно се оказа негов роднина, да му помагат с ремонт на апартамент. Зад офицера застана министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговият предшественик Ангел Найденов (БСП).

Шивиков се кандатира и за кмет на Карлово на последните избори, но не спечели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама