Питат бургазлии дали искат единен закон за пациентите

12:22, 22 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкетно проучване във връзка с това дали гражданското общество желае да има единен закон за пациентите, се провежда в Бургас. Това съобщиха днес на пресконференция от Националната пациентска организация „Конфедерация защита на здравето”, които представиха своя проект „Национална кампания за пациентски политики”. Анкетата се провежда пред сградата на Общината. Бургас е 21-вият град, в който се прави това проучване, като целият проект ще обхване всички областни градове.

„Анкетата ще се проведе само днес, но краен час на провеждането не можем да уточним. Това ще е в зависимост от атмосферните условия. Закон за пациента в България не съществува. Гражданското общество във всички градове, в които до момента сме провели проучване, заявява категорично желанието за такъв закон. Ние искаме чрез тази анкета да подпомогнем политическата воля за приемането на този закон, тъй като ние не сме законодателен орган. В парламента трябва да се намерят хора, които да вкарат законопроект”, обясни зам.-председател на Националната пациентска организация „Конфедерация защита за здравето” Дияна Хаджиангелова.

По нейните думи, всеки желаещ да се включи в анкетното проучване и да изяви своето мнение, може да го направи на страницата на Националната кампания за пациентски политики във Фейсбук.  

„Идеята на нашия проект е да разясним на гражданите какви са правата им като пациенти. За целта ще бъде разпространена книжка, която проследява пътя на пациента и достъпа му до здравни грижи, издадена съвместно с Националната здравноосигурителна каса. С анкетата ние желаем да дадем малко воля на политиците да вкарат единния закон за пациентите в Пленарна зала. Този закон липсва на гражданите, липсва и на цялата здравна система” , каза от своя страна председателят на Конфедерацията Петко Кенанов.

На пресконференцията присъстваха зам.-кметът по здравеопазването в Община Бургас д-р Лорис Мануелян и представители на РЗИ и РЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама