Гърция може да излезе от Шенген, предупреди баварският МВР-шеф

12:02, 22 яну 16 / Политика 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Гърция продължи неефикасно да защитава границата си, може да се наложи да излезе от Шенген. За това предупреди държавният министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Бавария Йоахим Херман. Той взе участие в министерската конференция в рамките на Приоритетна област „Сигурност” на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, посветена на противодействието на международния тероризъм.

Организатор на конференцията е българското Министерството на вътрешните работи, а участие в него взеха още силовият министър Румяна Бъчварова и министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич.

"Ефективността на охраняването на гръцката граница не е достатъчно, има какво да се желае още. Това не се касае само за търговията с оръжия, но и за бежанската криза", обяви баварският вътрешен министър. 

Според него Гърция не е членка на стратегията на Дунавския регион, а България изпълнява много добре и ефективно ангажиментите си за опазване на границите си. 

На конференцията е било взето и решение да бъде приета обща декларация за борбата с тероризма. В документа, около който ще се обединят, ще бъдат включени 4 области: превенция на тероризма, гранична сигурност, защита на критичната инфраструктура и засилване на обмена на информация между компетентните органи.

„Без тези 4 посоки не бихме постигнали задоволителни резултати“, заяви на пресконференция вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Бъчварова подчерта, че темата за сигурността изисква регионално сътрудничество. Според нея е необходимо да споделим проблемите в отделните държави, защото колкото и да е голям регионът, толкова проблемите ни са общи.

Вътрешният ни министър си пожела България да настигне колегата си от немската провинция Бавария по отношение на ефикасността при разкриване на престъпления. 

"Те имат 64% разкриваемост на престъпленията. Надявам се нашата да достигне поне половина от резултатите им", допълни Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама