Само Пеевски искал "Химко"

12:00, 22 яну 16 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Енергийният министър Теменужка Петкова заяви по време на парламентарен контрол, че на 20 януари се явил само един купувач на търга за продажбата на предприятието "Химко" във Враца. Въпросът бе зададен от заместник-председателя на парламента и депутат от БДЦ, избран от Враца, Явор Хайтов, предаде репортер на София Topnovini.bg. Става въпрос за контролираната от депутата от ДПС фирма "НСН Инвестмънт".

Докато развиваше въпроса си, Хайтов заяви, че има засилен интерес по отношение за закупуването на активи на дружеството във врачанския регион. "Разбрах, че има процедура по съдебна несъстоятелност. На каква база е съдебното производство?", запита той.

Теменужка Петкова поясни, че министърът на енергетиката няма законоустановени правомощия за дейноста на дружеството "Химко АД" в несъстоятелност. "Първоначалната продажба на дяловото дружество започва през 1996 и приключва през 2004 година. Оттогава държавата няма участие в дружеството. С решение от 6 юни 2012 година на Софийски апелативен съд, "Химко" е обявен в несъстоятелност, дейността му е прекратена и е назначен синдик. "Булгаргаз" и НЕК са най-големите кредитори на "Химко". След обявяване на несъстоятелността, двамата най-големи кредитори са извършили разходи - "Булгаргаз" - над 420 хиляди лева и НЕК - над 163 хиляди лева", обясни Петкова.

По думите й, на обявени досега няколко търга за продажба на предприетието не са се яивили кандидати, поради което синдикът е пристъпил към оценка и продажби на активи като цяло.

"На 23 декември 2015 година е оповестена продажба, насрочена за 20 януари 2016 година. На проведеният търг се е явил само един кандидат и след преговори той е избран за купувач. Надявам се да се възстанови част от производството на "Химко" и да се осигурят работни места, които са важни за района на Северозапада. Надявам се кредиторите да успеят да възстановят своите вземания", каза още Теменужка Петкова.

От своя страна Хайтов благодари на енергийния министър, като посочи, че е получил полезната информация, че процедурата е приключила. "Пожелавам си предприятието наистина да започне да функционира", заяви Явор Хайтов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама