Обама обеща на Меркел подкрепа за справяне с бежанската криза

11:43, 22 яну 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел „съществена подкрепа“ за справяне с бежанската криза, пише „Дойче веле“.

Двамата лидери са обсъдили в телефонен разговор предстоящата донорска конференция, посветена на сирийските мигранти, която ще се състои на 4 февруари в Лондон под председателството на Меркел. Конференцията трябва да набере средства за сирийските бажанци, които са потърсили спасение по света от войната в страната си.

Американският президент и германският канцлер се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, съобщи още говорителя на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от „Ройтерс“. Двамата са договорили сътрудничество и общи усилия в следващите месеци. Обама уведомил Меркел, че планира да организира среща на върха на лидерите, които ще участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември, за да издействанови ангажименти за справяне с бежанската криза.

Вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова от трибуната на Световния икономически форум в Давос да бъдат отпуснати милиарди евро на страните, граничещи със Сирия, припомня Ройтерс. "Европа трябва да осъзнае, че уреждането на бежанската криза ще струва много повече, отколкото предвиждахме", каза той по време на форума в швейцарския курорт.

В последните месеци Ангела Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия. Кризата подкопава популярност на германския канцлер и увеличава подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", отбелязва "Ройтерс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама