Искат такса за "Синя Зона" от инвалиди в Пловдив, Общината отрича

11:13, 22 яну 16 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Такса за спиране в "Синя зона" се иска и от хора с увреждания сигнализираха читатели на Пловдив Topnovini.bg. Заместник-кметът по транспорта в Община Пловдив Златин Велев категорично отрече съществуването на нови разпоредби. Той заяви, че  хората с увреждания  продължават да разполагат с три часа безплатен престой.

"Новата политика на администрацията, е че започваме стриктно да следим за спазването на тези три часа особено пред институции като НОИ, НАП, Социално подпомагане",  допълни Велев

Той припомни, че според наредбата на Община Пловдив единствено след като е заето специално обозначеното място, се плаща нормалната цена от 1 лев за 1 час.

По норматив на 40 места в "Синя зона" има задължително осигурено по едно паркомясто за инвалиди. От Община Пловдив са категорични, че не може да се осигури безплатно паркиране на всички близо 23 хиляди души с увреждания, които са получили винетки от "Социално осигуряване" и имат право да управляват автомобили.

Председателят на Съюза на инвалидите в Пловдив Смиляна Запрянова съобщи, че от началото на месеца при тях също са започнали да постъпват сигнали на хора с увреждания, които са били принудени да заплатят още след спирането на автомобила.

"Най-фрапиращото обаче е, че има много злоупотреби и при нас. Продължават да се използват старите пропуски за спиране в "Синя зона", които вече не важат. Никой обаче не се наема да санкционира нарушителите. Има дори случай, когато близки на починал инвалид употребяват стикера", допълни Запрянова.

Според нея трябва да бъде разработена специална методика. "Не може всички да са под един знаменател. Не е редно глухоням да има същите преференции като човек в инвалидна количка. Единият спира и се предвижва по-лесно от другия все пак", уточни председателят на съюза на инвалидите в града.

Служител на "Синя зона", пожелал да остане анонимен, заяви, че в момента  таксуването на инвалиди е спряно и до второ нареждане няма да им вземат пари. Искане за осигуряване на 16 нови места за хора с увреждания са подали от "Синя зона" до заместник-кмета. Едно от тях е пред Община Пловдив. В момента се изработват и табели, които указват, че при изтичане на определеното време за безплатно паркиране, автомобилите ще бъдат вдигани с паяк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама