Глобиха Община Хасково с 378 246 лв

10:57, 22 яну 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансова корекция от 378 246 лв  е наложена на община Хасково от одитори по проекта „ Северозападен обходен път - Хасково-Ханче Клокотница“. Проектът  изпълнен по време на предишното управление на общината, съобщават от кметството.

Санкцията е заради незаконосъобразно намален срок за получаване на оферти. Според одиторите намаляването на срока за получаване на оферти на основание предоставен електронен достъп до документацията за участие е незаконосъобразно и обосноваващо налагане на финансова корекция, тъй като закупуването на документацията за участие в процедурата, съответно предоставяне на документ за това, е въведено като задължително условие за подаване на оферта.

В тази връзка е определена финансова корекция в размер на 5 % от стойността на договора.

Нарушението е при възлагане на обществена поръчка и на договори и проекти съфинансирани от структурните фондове, Кохезионния фонд на ЕС, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони .

Още 5 % санкция е наложена заради недостатъчен срок за закупуване на документацията за участие. Според одиторите предоставеният електронен достъп до документацията не представлява основание за намаляване на срока за подаване на оферти с още 5 календарни дни, тъй като в случая не е осигурен свободен безусловен достъп до документацията за участие.

Установена е Незаконосъобразна методика за оценка. Тя съдържа понятия, които не са дефинирани и пояснени от възложителя, поради което потенциалните участници не могат да получат ясна представа за начина на оценяване. Тази методика позволява оценка на предложения, които не съответстват на изискванията в процедурата. За това нарушение санкцията е 10 % от стойността на договора.

Има констатирани нарушения и по процедурата по вълзагане на Строителния надзор. Отново е намален срока за получаване на оферти и има недостатъчен срок за закупуване на документацията за участие. Наложената санкция е 5% от размера на договора / 11 645 евро с ДДС/ ,или 582,27 евро

Нарушение според одиторите е допуснато и при доставката на оборудване във връзка с изпълнението на проекта. Също има незаконосъобразно намален срок за получаване на оферти и недостатъчен срок за закупуване на документация за участие. Санкцията за това е 5 %  от стойността на договора / 3 340 евро с ДДС/, или 167,04 евро, казват още от общинска администрация.

Общата санкция е 193 397,42 евро с ДДС или  378 246,67. От тях новото управление на община Хасково вече е погасило 64 492 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама