Кристин Лагард иска втори мандат в МВФ, получава международна подкрепа

10:55, 22 яну 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кристин Лагард обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това стана, след като в сряда институцията обяви, че планира да открие процедура за избор на нов шеф.

Да, аз ще кандидатствам за втори мандат“, заяви Лагард пред френския телевизионен канал France 2. „Имах честта да получа подкрепата на Франция, Великобритания, Германия, Китай, Корея от самото начало на процеса“, каза тя в интервюто си за France 2 от Давос, а настоящият мандат на Лагард изтича на 5 юли тази година.

Кристин Лагард, която се ползва с уважението на международните лидери, заяви още през миналата година, че е готова да управлява МВФ още един мандат. До момента други претенденти за поста няма.

Кандидатурите за бъдещ управляващ директор на Фонда трябва да бъдат депозирани до 10 февруари, а управителният съвет на МВФ, който представлява 188-те страни членки, се надява да направи своя окончателен избор до 3 март въз основата на консенсус, се посочва в комюнике на институцията. 

Международна подкрепа за Лагард

Още преди Лагард да е обяви официалната си кандидатура Великобритания и Германия дадоха ключовата си подкрепа за нея.

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви в четвъртък, че правителството му е номинирало Кристин Лагард за оставане на поста. "В момент, когато светът е изправен пред, както го нарекох, опасен коктейл от рискове, вярвам, че Кристин има визията, енергията и проницателността да помогне за направляване на глобалната икономика през идните години", отбеляза Озбърн.

Германското правителство бързо последва примера и финансовото министерство заяви, че Лагард е благоразумен и успешен мениджър на кризи през трудния период след финансовата криза.

Франция също подкрепя Кристин Лагард за втори мандат на поста управляващ директор на МВФ, заяви вчера в швейцарския курорт Давос френският премиер Манюел Валс и допълни, че френският финансов министър Мишел Сапен ще уточни скоро позицията на Франция по въпроса. "Всичко, което мога да ви кажа днес, е че френските власти подкрепят и имат голямо доверие на Кристин Лагард", заяви Валс пред журналисти на годишната среща на Световния икономически форум. От неговото обкръжение уточниха за АФП , че той говори за подкрепа за втори мандат.

Мексико обяви, че няма да номинира централния си банкер Агустин Карстенс за ръководел на МВФ и подкрепя Кристин Лагард за втори мандат, информира "Ройтерс", като се позова на източник от мексиканското правителство.

По неписани правила европейците назначават шеф на МВФ, а американците имат решаващия глас за директор на Световната банка. Но този ангажимент е все по-често критикуван, тъй като развиващите се страни настояват да получат повече влияние в международните финансови институции.

Припомняме, че Лагард бе обвинена в небрежност при изплащане от около 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи, докато тя бе министър на финансите на Франция. През миналия месец френски съд реши Лагард да бъде съдена, а в отговор тя каза, че ще обжалва това решение.  „Чувствам, че винаги съм действала в интересите на държавата и в рамките на закона. Аз съм уверена за себе си. И се надявам, че съдът... ще се съгласи с мен“, каза тя пред телевизия France 2.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама