Време е да видим жена президент, смята проф. Константинов

10:53, 22 яну 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Време е да видим жена президент", посочи в ефира на "Нова телевизия" проф. Михаил Константинов. По думите му, столичният кмет Йорданка Фандъкова би била много добър кандидат, но минус е, че тя ще трябва да напусне сегашния си пост и да се правят нови избори. Шансовете на настоящия вицепрезидент Маргарита Попова, която се явява като вътрешна опозиция на "Дондуков" 2, са малки.

Проф. Константинов коментира още, че Георги Първанов няма никакъв шанс да още един мандат, тъй като Конституцията казва два мандата. "Точният текст на Конституцията е два мандата, чисто логически няма как да бъде прочетено по друг начин – два мандата са два мандата, не могат два мандата да бъдат три мандата", коментира и доц. Димитър Димитров - политолог, преподавател по изборни системи в СУ.

Според проф. Константинов "никой няма да допусне пренаписване на Конституцията в такива кратки срокове". И допусна, че кандидатурата на вицепремиера Ивайло Калфин (АБВ) е добра.

Според него независима кандидатура на Росен Плевнелиев би имала "нулеви шансове", но подкрепена от ГЕРБ и Реформаторския блок - най-добрият вариант.

Комбинация на избори две в едно би била много нелогична, заяви доц. Димитров и каза: „След като държавата очевидно се нуждае дори от някаква условна стабилност, единственият начин тя да бъде разрушена е да се предизвикат две в едно, три в едно, пет в едно и т.н., тъй като разбира се влизаме в кампания и всеки започва да се чувства по-малко задължен да спазва правилата”.

„Струва ми се глупаво да има президентски и парламентарни избори, допълни и проф. Константинов.

Много са конфигурациите, в които парламентът може да просъществува и той най-вероятно ще просъществува почти пълен мандат, благодарение на многото независими кандидати, благодарение на безкрайната разпръснатост в парламента. Много от тези депутати просто няма да бъдат друг път депутати, никой не би искал да прекрати мандата си предсрочно, каза доц. Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама