Скандал в парламента за годишния отпуск, остава 20 дни (обновена)

10:34, 22 яну 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите заформиха горещ скандал в парламента за платения годишен отпуск, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Предложението е на независимият депутат Георги Кадиев, който иска отпускът да се увеличи с 5 дни. То обаче бе отхвърлено от народните представители с 16 гласа "за", 66 "против" и 66 "въздържали се". 

По време на дебатите, обстановката в пленарната зала се нажежи до червено заради спорния текст. Кадиев и Велизар Енчев се скараха с Красимир Велчев от ГЕРБ. Енчев отново нападна Народното събрание за това, че има 4 пъти повече Великденска и Коледна ваканция в сравнение с редовите българи. 

"Вие отхвърляте моите предложения за намаляване на Великденската и Коледната ваканция на депутатите, а не приемате предложението на Кадиев за увеличение на отпускът само с 5 дни. Цял месец август почиваме, а не искате да дадете пет дни на редовия българин. Това е срам и позор", категоричен е Енчев.

Красимир Велчев заяви от парламентарната трибуна, че Кадиев е лъжеработодател и имал трима работници - балдъзата, дъщерята и зетя. "Прехвърля няколко документа на месец", посочи той.

Това разгневи Кадиев, който заяви от своя страна, че Велчев се държал изключително просташки. "Ако Велчев е нарекъл боклук Енчев, моля да го отстраните от зала. Собственик съм на компания, в която работят 30 души с макроикономически потенциал. Аз пазя тези хора със зъби и нокти да не отидат да работят навън. Да ги изгоните ли искате? Вие ли ще ми давате оценка какъв работодател съм? Да ми правите просташки изказвания, не е във вашия стил", подчерта Кадиев. 

Красимир Велчев призова да не се допуска от тази трибуна да се лъже и оплюва правилника на НС. "Тук си позволява един бивш служител на ДС да манипулира обществото. Народните представители имат годишен отпуск 32 дни. Отпуските, които са по Коледа и Нова година са фиксирани със закон и общият сбор е 32 дни. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Те не избират кога да почиват", оправда се Велчев. 

В спорът за депутатския отпуск се намеси и председателят на парламента Цецка Цачева, която обясни, че работата на Народното събрание не се фиксира от начало на работен ден и край, така както това е обичайно за всички полагащи труд. "Народните представители работят по своите избирателни райони в дните, които са обявени като ваканции. Това, че има депутати, които не посещават районите си, не означава, че това се пренася механично към цялото Народно събрание", уточни Цачева. 

Румен Христов от Реформаторския блок заяви, че няма да подкрепи предложението за увеличаване на отпуска, защото това е поредният подарък за бизнеса. 

Лидерът на БСП Михаил Миков пък посочи, че днес съществуващите синдикати не са достатъчно привлекателни и работниците не вижда в тях защита на интересите им. "Не 5 дни, 10 дни да дадем повече отпуск, само че ако това е с цената на съкращения и намаляване на работната заплата? От БСП няма да подкрепим това предложение", отсече Миков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама