Ниски температури и жълт код в Русенско

07:15, 22 яну 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жълт код за ниски температури отново е обявен за Русенска област. Той важи и за още 16 области. Студено време с отрицателни максимални температури прогнозират метеоролозите.

Междувременно втори ден бе отчетен и рекорд в това отношение. След 20 и на 21 януари бяха отчетени рекордно ниски температури в Русе за даденатата дата. Минус 17 градуса са измерени, което надминава измерените на 21.01.1967 г. минус 14.5.

По прогнози на НИМХ –БАН днес и в събота ще е почти без валежи. На места в Североизточна България ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони – до умерен северозападен вятър, който след обяд ще отслабва. Минимални температури в повечето места между минус 15° и минус 10°, в югоизточните райони и по Черноморието минус 8° - минус 3°, максимални между минус 6° и минус 1°, на места в Горнотракийската низина, където няма снежна покривка до 1-2 градуса над нулата.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 22 и 23 януари ще бъдат около и над средномногогодишната стойност и  под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 22, 23 и 24 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата плавно ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав продължава да се покачва. Прогнозата на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" за 23 януари  е за покачване на водния стълб при Русе с 6 cm, очаквано ниво 383 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама