Заради разходите си бизнесът не сваля цените, обясни стопанската камара

23:48, 21 яну 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вдигането на цената на тока през миналата година, повишените разходи на работодателите за осигуровки, заплати, местни данъци, а от тази година и за винетки и нови разходи за данък "уикенд" са причината българският бизнес да не намалява цените на продукцията си.

Това се казва в позицията на Българската стопанска камара (БСК), която е отговор на поставения от премиера Бойко Борисов към тях въпрос защо не намаляват цените след като петролът поевтинява.

От БСК разпространиха статистически данни за промените в цените на горивата у нас и в Европа, за цената на труда, осигуровките и данъците.

От тях става ясно, че ефектът от поевтиняването на горивата няма как да преодолее съществено останалите разходни тежести за бизнеса и затова потребителските цени през 2015 г. у нас са намалели с едва 1.1 процента на годишна база.

Според изнесените данни надали и през настоящата година българите може да разчитат на съществено поевтиняване на крайните цени на стоките.

Страната ни обаче е с най-ниската акцизна ставка върху горивата сред страните от ЕС – 0.363 евро за бензина и 0.33 евро за дизела. По цени на безоловните бензини България е пета в Европа (0.993 евро), като с по-ниски цени са Литва, Австрия, Естония и Полша. По цени на дизела България е на девета позиция (0.963 евро), като с по-ниски цени са Испания, Латвия, Гърция, Естония, Люксембург, Австрия, Полша и Литва.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама