Отзоваха турския консул в Пловдив

20:56, 21 яну 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският консул в Пловдив Алпер Акташ е отзован от страната, съобщава "24 часа", позовавайки се на отлично осведомен източник. 

36-годишният Акташ е генерален консул на Република Турция  в Пловдив от 2014 г. Мандатът му щеше да изтече през лятото тази година.

Той бе плътно до посланик Сюлейман Гюкче в отбелязването на годишнината от възродителния процес в района на Кърджали преди месец. Там турските дипломати придружаваха вече бившия лидер на ДПС Лютви Местан и групата депутати, които минаха на негова страна.  Гьокче е бил викан във Външно, където му е била връчена протестна нота заради натиска върху премиера Бойко Борисов да проведе телефонни разговори с турски политически лидери.

Консулите в Пловдив и Бургас пък бяха обвинявани, че са оказвали натиск върху активисти на ДПС в подкрепа на Местан. Именно с този скандал някои свързват отзоваването на Акташ. 

Не коментираме решения, свързани с евентуално прекратяване на мандата на консула, заявиха по този повод от МВнР.

Консулът е бил тази сутрин на работа в Пловдив, казват служители на консулството. Според тях Алпер Акташ щял да става съветник на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама