Варненската районна "Lafka" зае страна по дело срещу журналист

20:55, 21 яну 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският районен съд, определян по обясними причини с нарицателното "LaFka", прие абсолютно несъотносими доказателствени искания по дело за обида и клевета срещу журналиста Веселина Томова, с което на практика даде да се разбере как ще завърши сагата на първа, а и на втора инстанция.

За тъжител в поредния частен наказателен процес срещу Веселина Томова този път е вербуван небезизвестният варненец Кънчо Бонев, който освен като лидер на общественото мнение в града, отскоро се изживява и като политик. Същият заведе съдебен иск на стойност 15 хил. лева срещу главния редактор на сайта "Афера” заради публикацията "Варненската СИРИЗА на Велизар Енчев се разцепи! Не гласувайте за Кънчо и компания! Самозванци са! Листата е измама”.

Оказа се обаче, че съдийката по делото Росица Шкодрова е влязла и в ролята на адвокат на Бонев и собственоръчно му е прецизирала тъжбата за обида, като е вменила на журналистката още едно престъпление – клевета, в разпореждането си преди делото, в което освен по чл. 148 е преценила, че Томова трябва да бъде подведена под отговорност и по чл. 147 от Наказателния кодекс.

Така излиза, че тъжителят на практика има двама защитници  – един в лицето на "безпристрастния" Варненски районен съд, и на никому неизвестния адвокат, до когото е опрял Бонев. За сметка на това Веселина Томова този път реши да се защитава сама, понеже делото е явно скалъпено и предрешено, и не си струва да се харчат излишно пари за адвокат.

Най-големият абсурд на днешното съдебно заседание бе, че магистратката Шкодрова уважи искането на тъжителя по делото да бъде приложена прокурорска преписка по жалба на Бонев срещу публикацията в "Афера”, която иначе завършва с постановление за отказ за образуване на наказателно производство по общия ред. Не стана ясно обаче за какво е необходимо по делото повторно да бъдат изисквани материали, които вече са приложени в тъжбата.

Освен това съдийката уважи и искането на защитата на Кънчо Бонев да бъде приложена и жалбата му до Етичната комисия към Съюза на българските журналисти по повод процесната публикация, както и да се изиска решението на колективния орган по този казус.

Именно тези две искания, които са абсолютно несъотносими към предмета на делото, дадоха формален повод на съдийката да отложи процеса за 25 февруари, въпреки че свидетелите на двете страни днес бяха в залата и можеха да бъдат изслушани.

За следващото заседание Шкодрова предупреди, че ще прави "очни ставки”, с което даде да се разбере, че е намерила съществени противоречия в показанията на свидетелите още преди да ги е разпитала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама