Адвокатско сдружение настоява за оставка на ВСС

18:41, 21 яну 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Български адвокати за правата на човека“ поиска оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана с отворено писмо до кадровия орган, което беше разпространено до медиите.

Според адвокатите изборът на Димитър Узунов за представляващ ВСС е проява на обидно отношение към гражданското общество – както като процедура, така и като персонална кандидатура.

„Броени дни след прекратяването на проверката по „Яневагейт”, скандала относно текстовото съобщение на министър–председателя до председателя на Върховния касационен съд и масовото публично подозрение относно автора му, мнозинството във ВСС демонстрира арогантно отношение към общественото мнение и очевидно игнорира обществения стремеж към европейска интеграция, независима съдебна система и върховенство на правото. Със своите решения към настоящия момент Висшият съдебен съвет е обезсмислил конституционните си функции и за да запази някакво доверие в институцията и правовия ред, следва незабавно да подаде оставка“, пише в становището на Фондация „Български адвокати за правата на човека“.

Припомняме, че по-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС, като аргументира поведението си с това, че не иска да бъде представляван от Димитър Узунов.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама