Внезапно почина наследникът на турската империя „Коч Холдинг“

18:02, 21 яну 16 / Свят 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководителят на турския „Коч Холдинг“ и смятан за един от най-богатите турци Мустафа Вехби Коч почина след сърдечен удар на 55-годишна възраст.

Той е внук на основателя на най-големия частен индустриален конгломерат в страната. В съобщението на компанията се казва, че Коч е починал в болница в Истанбул от инфаркт, въпреки усилията на лекарите да го стабилизират.

Съболезнования на семейството на бизнесмена е поднесъл президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Мустафа Вехби Коч наследи поста от баща си през 2003 г. През 2015 списание „Форбс“ го нареди на 26-о място в списъка на най-богатите турци. Състоянието му се изчислява на 1,05 млрд. долара към момента. Богатството на баща му Мустафа Рахми Коч възлиза на 2.5 млрд. долара.

"Коч Холдинг" се занимава с производството на автомобилна и битова електротехника, хранителна промишленост, търговия, енергетика, финансови услуги, туризъм, строителство и информационни технологии.

Историята на холдинга започва през 1920 г. в Анкара. Негов основател е Вехби Коч, известен филантроп, инвеститор и колекционер.

Конгломератът притежава турската петролна рафинерия Turpas, производителите на автомобилни метални елементи Tofas и Ford Otosan, производителя на домакински електроуреди Arcelik, газовия доставчик Aygaz и др. В списъка на активите на Коч Холдинг е и банка Yapi Kredi Bank, дистрибуторът на горива Opet, заводът за производство на военна техника Otokar, верига супермаркети Мигрос, универиситет "Коч Унивърсити" и др. Бил е в състава и на международния консултативен съвет на JP Morgan и Rolls-Royce.

Мустафа Вехби Коч е завършил лицей в Швейцария, след което получава диплома в George Washington University през 1984 г. По време на управлението му компанията отчита значителен ръст и разширява глобалното си пазарно влияние. Той е почетен председател на Асоциацията на индустриалците и предприемачите в Турция, член на Съвета по външноикономически отношения на Турция, почетен консул на Финландия в Истанбул.

Погребението му ще се състои на 24 януари на семейното гробище в Истанбул.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама