Варненски бизнесмен открива 500 работни места във ферма за гъби

17:16, 21 яну 16 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирма "Био-агро ресурс плюс” ООД - Варна ще инвестира 55 млн. евро в изграждането на комплекс за отглеждане на гъби "кладница” в Разград. Това бе съобщено днес на пресконференция, в която участваха кметът д-р Валентин Василев, заместниците му и управителите на фирмата Младен Станев, Лидия Румянцева и разградчанинънт Мартин Нешев. Д-р Василев уточни, че ръководството на Общината вече е направило първите стъпки и очаква идеята да получи подкрепа и от Общинския съвет.

На предстоящото си заседание съветниците трябва да дадат съгласие за отдаване под наем на бившия имот на жандармерията, където ще се изгради комплексът. Очаква се производството да е между 8 и 10 хиляди тона годишно, като продукцията ще бъде ориентирана основно за европейския пазар. Част от гъбите ще бъдат продавани в прясно състояние, друга част ще бъде маринована, а трета - сушена. Суровината за отглеждане на гъби ще е основно слама, като се предвижда потреблението да бъде около 20 тона годишно. Сламата ще се изкупува от земеделските производители, а след употреба ще се използва за фураж.

Предвижда се в комплекса да бъдат разкрити около 500 работни места, като повечето от тях ще са за хора с основно и по-ниско образование. Ще бъдат създадени и допълнителни работни места, които ще са за съпътстващи дейности от външни фирми. Младен Станев обясни, че проектът за изграждане на комплекс за отглеждане на гъби „кладница” в Разград е пилотен, като тенденцията е да бъдат изградени още три такива в страната. Очаква се първата копка обекта да бъде около Гергьовден, а производството е планирано да бъде една година след издаване на всички необходими разрешителни.

Мартин Нешев обясни, че почти всички сгради, които са на територията на жандармерията ще бъдат запазени, единствените, които ще бъдат премахнати са гаражите и малки постройки. Предвижда се на по-късен етап да бъде изграден и учебен център за прилагане на новата екологична технология. Кметът д-р Валентин Василев посочи, че общината ще предостави допълнително още един терен от 25 дка, който ще се използва за изгражда

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама