1900 дози от турската ваксина „Пентаксим“ са раздадени на лекарите от РЗИ в Добрич

16:56, 21 яну 16 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В РЗИ – Добрич са получени 1900 дози от турската ваксина „Пентаксим“ и те всички вече са раздадени на общопрактикуващите лекари. Това става ясно от отговора, който директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова даде на официално питане от Topnovini.bg. На въпрос има ли доставени в област Добрич ваксини „Пентаксим“ от Турция, кога и в какви количества д-р Ангелова отговаря, че: „На 30 юли 2015 г. РЗИ – Добрич е получила комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш, инактивиран полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б с търговско наименование „ПЕНТАКСИМ“ (Pentaxim) в количество 1900 дози, партиден номер Р15004, срок на годност февруари 2017 г.

Съгласно писмо на Министерството на здравеопазването, ваксината е получена като дарение от Правителството на Република Турция при спазване правилата на Добрата дарителска практика и се използва за основна имунизация, съгласно имунизационния календар на Република България.

Ваксините са предоставени на общопрактикуващите лекари за прилагане. До 11 декември миналата година ваксината е изчерпана в РЗИ-Добрич.

На въпрос за това дали в областта има от турските ваксини срещу Хепатит Б, за които се твърди, че имат наднормено съдържание на живат, отговорът от РЗИ е, че до настоящия момент в РЗИ – Добрич не е имало доставка на ваксината срещу хепатит Б, за която се твърди, че съдържа наднормени количества живак. Имунизацията срещу Хепатит Б се извършва с ваксина с търговско наименование „Енжерикс“, осигурена от Министерството на здравеопазването по сключени договори за доставка на ваксини.    

Както Topnovini.bg по-рано съобщи, по информация от общопрактикуващите лекари в областта се поставя именно ваксини „Пентаксим” на френската фирма „Санофи”, които са предназначени за турския пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама