Германия удължи безсрочно граничния контрол

16:51, 21 яну 16 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германия ще удължи граничния контрол, който въведе през септември и след февруари т.г., съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Целта е искането драстично да бъде намален броя на мигрантите, влизащи в страната.

След като само през изминалата 2015 година Германия прие 1,1 милиона мигранти, Мезиер подчерта, че държавата не е в позиция да приеме толкова много мигранти през 2016 година. "Заявих през август, че около 800 хиляди бежанци могат да пристигнат. И в Афганистан те интерпретират това като Германия кани 800 хиляди афганистанци”, каза министърът пред обществената медия MDR.

Това е първата реакция след решението на Австрия в сряда да въведе горна граница на приетите бежанци от 180 000 души годишно и да пропуска останалите към Германия. В момента германските власти проверяват всеки, който пресича южната граница, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер. В същото време южните провинции Бавария и Баден- Вюртемберг обявиха, че ще следват примера на Дания и Швеция и ще изземат паричните суми от кандидатите за бежански статут. Със средствата те ще финансират престоя на новодошлите.

"Към тях ще подходим точно така, както подхождаме и към германски граждани, искащи социални помощи от държавата. Техните имоти и сметки също първо отиват за издръжката им, преди да се премине изцяло към помощ от бюджета", посочиха властите на Бавария и Баден-вютенберг.

Германският канцлер Ангела Меркел отново бе критикувана остро късно вчера от баварски депутати, пред които тя се изправи, за да отговаря на въпросите им. Баварският Християн-социален съюз настоя отново Германия да въведе горна граница за бежанци, но Меркел пордължава да е против. Според Меркел развитието на бежанския проблем до голяма степен зависи от три големи събития - съвместното заседание на германското и турското правителство в петък, донорската конференция в Лондон на 4 февруари и срещата на върха на ЕС в средата на февруари, която ще е посветена на бежанците.

Баварските депутати обаче предупредиха Меркел, че ако Германия продължава да приема бежанци с такива темпове като досега – по 3000 души на ден, през 2016 година в страната ще влязат още един милион души, за което тя вече няма капацитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама