Сливенска община участва в нова система за управление на отпадъците

16:22, 21 яну 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - Първа фаза“  приключи успешно. Той е реализиран от община Ямбол, в партньорство с общините Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа, съобщи на пресконференция днес инж. Иван Димитров, координатор на проекта от община Сливен.

В местността „Драките“ край Сливен се състоя официална церемония за въвеждане в експлоатация на обект „Закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци с. Сотиря, община Сливен, II-ри етап“ по проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

На церемонията присъстваха кметът на Община Сливен Стефан Радев, неговите заместници Стоян Марков и Стефан Кондузов, Камен Костов - зам.-областен управител, строителите и надзора по строителството на обекта. По-късно в общинската зала 105 беше направена презентация на основните дейности по закриването на Депото за неопасни отпадъци.

Основната цел на проекта е да се приложат съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управлението на отпадъците.

По същия проект бе изградена Клетка 1 на новото регионално депо за крайно обезвреждане на отделените неоползотворими отпадъци край с. Хаджидимитрово, община Ямбол. Това ново депо ще обслужва петте общини, участващи в проекта.

Една от основните реализирани дейности е извършената рекултивация на съществуващите общински депа на Сливен, Ямбол, Нова Загора и Стралджа. В резултат са възстановени общо 200 дка земя, а в продължение на 30 години в района ще се извършва мониторинг върху параметрите на околната среда.

Общата стойност на обект „Закриване и рекултивация на депо за неопасни отпадъци с. Сотиря, община Сливен, II-ри етап“ след приключване на работите е 2 583 098,86 лв с ДДС, от които 2 297 432,08 лв се финансират по Договор за безвъзмездна финансова помощ DIR-5112122-C008, финансиран от ОП “Околна среда“ 2007-2013 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е фирма „Аква Систем“ АД, Бургас. Сторителен надзор на обекта е фирма „Свеко Енергопроект“ АД, София. Проектанти на обекта са „БТ инженеринг“ София.

„Разликата със старото сметище е тази, че вече има няколко нива на обработка на отпадъците на новото депо край Хаджидимитрово. По новата система на около 20 на сто от боклука ще се извършва сепариране от Екобулпак, преди депонирането на сметището”, посочи инж. Николай Бакърджиев – експерт в отдел „Екология” в Община Сливен.

Технически е рекултивиран терен с площ 43 дка на сметището край Сливен. Осигурени са необходимите инсталации и съоръжения, гарантиращи изпълнението на заложените в законодателството изисквания за предварително третиране, оползотворяване/ в т.ч. рециклиране/ и обезвреждане на битовите отпадъци. Дейностите са извършени за 45 дни.

Направено е цялостно преоткосиране и вертикално планиране на територията на депото - II етап, с оглед създаване на устойчиви наклони на откосите и гарантиране на неговия стабилитет; Профилиране на депонираните (в т. ч. и тези от преоткосиране ) отпадъци, включващо разстилане и подравняване с булдозер; Уплътняване на отпадъците;  Изграждане на горен изолиращ екран;  Полагане на изравнителен слой от земни маси;  Полагане на хидрогеомембрана; Изграждане на дренажна система за събиране и отвеждане на инфилтрираните (през рекултивиращия слой) води извън тялото на депото; Полагане на рекултивиращ пласт върху всички планирани терени.

Изградени са газоотвеждаща система за улавяне и безопасно извеждане на биогаза, хидротехнически съоръжения за събиране и отвеждане на повърхностните (атмосферните) води извън тялото на депото, хидротехнически съоръжения, които изключват достъпа на външни скатови води към депото, както и биологична рекултивация на сметището в Сотиря.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама