Сретен Йосич съди Сърбия за 100 хиляди долара

16:09, 21 яну 16 / Свят 25 782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сретен Йосич, известен в криминалните среди като Йоца Амстердама, ще съди Сърбия. Той иска обезщетение от 60 млн. динара (около 100 000 долара) заради незаконен арест по случая с убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, пише днес сръбският вестник ”Политика”. Според иска му, той бил незаконно държан в ареста и била нарушена презумпцията за невинност. Изданието посочва, че за убийството на Пуканич, Йосич е държан в ареста от 27 април 2009 г. до 28 декември 2012 г.

Припомняме, че сръбският мафиот Йосич беше обявен за издирване от властите в Белград през 2001 г., а година по-късно и арестуван в България и при изключителни мерки за сигурност екстрадиран в Холандия, която го издирваше за участие в заговор за убийство на холандски прокурор. През март 2006 г. сърбинът бе предаден на сръбското правосъдие, което го обвинява в заговор за убийство, а два месеца по-късно излезе от ареста срещу рекордната гаранция от 300 000 евро.

По време на разпит пред съда в Белград преди месец Йосич каза, че докато е бил в България, се е ползвал с "протекцията" на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и на оръжейния търговец Николай Гигов. "Признанията" на Йосич предизвикаха остър политически скандал у нас, като се стигна до създаването на временна парламентарна комисия, която да проучи "българския чадър" над Йосич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама