Министър Тодор Танев: Мария е повече от герой

16:06, 21 яну 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Да стисна ръката на Мария, това мога, повече не мога, няма как да й благодаря. Тя не е герой, тя е повече от герой!“, каза днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев  при срещата си с ученичката Мария Стоилова от Стара Загора, която със своето хладнокръвие и бърза намеса спаси човешки живот и предотврати пътен инцидент миналата седмица, съобщиха от Министреството на образованието и науката (МОН).

Проф. Танев подари на Мария плакета на МОН и таблет,  и  благодари за съпричастността, съдействието, добротата и смелостта да помагаш в беда.  Министърът подчерта, че това са качества - белег за благородство, които са присъщи само на тези, „които имат сетива да усетят с душите си проблемите на другите и на света около нас“. За доблестта и морала на едно 15-годишно момиче, за хуманната й постъпка и силен характер той я нарече „ боец“.

„България и светът ще бъде едно по-добро място за живеене с хора като теб, Мария!“ каза в заключение министър Танев. Той подчерта, че постъпки като тази на Мария ни карат да бъдем оптимисти и ни дават основание да вярваме, че образователната система работи и българският учител е на своето място.

На срещата присъстваха Латинка Петрова, директор на Дома „Мария Терезия“, в който живее момичето, и директорът на Спортното училище Димо Неделчев.

Най-развълнувана от всички обаче бе самата Мария. Тя благодари на всички и каза скромно: „Искам и всеки един човек да бъде като мен.  Това беше мое задължение да помогна на един човек.“

Министър Танев  пожела на Мария нови успехи в спорта,а пресаташето Иван Такев й пожела да стане олимпийска шампионка.  „България има нужда от такива спортисти, но България има нужда повече от хора, които възпитават другите, от хора с мигновена реакция като тебе, мигновена реакция за доброто, за нужното за другите. Много повече имаме нужда от това, остани с нас, за да ни даваш пример и по-нататък“, заръча министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама