Пресъздадоха обичая „Бабуване” в Несебър (снимки)

15:29, 21 яну 16 / Любопитно 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По стара традиция днес в Несебър бе отбелязан Бабинден, съобщиха от местната Община. Жените от Фолклорна формация „Българка” при читалище „Яна Лъскова” пресъздадоха обичая „Бабуване” пред Тракийския клуб.

„Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата“ – това каза „Бабата”, след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и сапун. Обичаят  продължи с кръшни хора и песни, изпълнени от групата, за да се чуе в Несебър, че днес е женски празник - празник на акушерката, тази която поема децата и новия живот, който се ражда.

След това, под съпровода на тъпан и гайда и с бебета (кукли) на ръце, жените се отправиха към местната администрация, където ги посрещнаха кметът Николай Димитров, председателят на Общински съвет- Несебър Румен Кулев, заместник-кметът Лазар Япаджиев. Градоначалникът ги поздрави с празника, пожела им  здраве и дълголетие и им благодари, че поддържат традициите живи. „Бабата“ ориса през 2016-та да има още по-голяма раждаемост от  2015 година, когато на територията на община Несебър са се родили 315 бебета.

„Бабата”  пожела на тези, които нямат още деца, да имат, на тези, които имат - още едно, на тези, които не са станали баба и дядо - да станат. На присъстващите бяха раздадени  китки здравец, вързани с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве и много деца. След това жените от ФФ „Българка” и Тракийско дружество – Несебър извиха кръшно българско хоро през сградата на местната администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама