Русенските акушер-гинеколози отбелязаха Бабинден

15:13, 21 яну 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалният си празник – Денят на родилната помощ – Бабинден отбеляха днес по традиция русенските акушергинеколози. Началото беше поставено в АГ-комплекса на МБАЛ-Русе с ритуалното измиване на ръцете на оглавяващия го д-р Георги Хубчев. На церемонията присътваха кметът Пламен Стоилов, зам.-областният управител Станимир Станчев, зам.-кметовете Даниела Шилкова и Наталия Кръстева, председателят на общинския съвет чл.-кор. проф. Христо Белоев, новият ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова и др.

По време на церемонията стана ясно, че през 2015 г. в Русе са се родили 1603 бебета, което по-малко от 2014, но повече от 2013. Трайно обаче в продължение на 7-8 години броят на новородените в русенския АГ-комплекс е около 1600, което е добре на общия фон в страната, коментира д-р Хубчев. Той обясни, че мястото е привлекателно и за пациентки от други градове на България, извън област Русе, които предпочитат да се лекуват или да родят децата си тук. Това са направили и 14 гражданки на други държави.

През 2015 г. АГ-комплексът е запазил ранга си на институтска болница и по тази причина приема за лечение всякаква патология, обясни директорът му. Като плюс той изтъкна, че перинаталната смъртност е намаляла два пъти през 2015 г. в сравнение с 2014 г. Също така в Русе вече се вземат и се съхраняват стволови клетки, успешно работи училището за жени, на интерес се радва и денят на отворените врати. По изброените начини една трета от жените, на които е предстояло да раждат, са се запознали предварително с мястото, където ще им се случи това, с обезболяването, отговорено им е и на всички други въпроси, които ги интересуват.

За разлика от повечето лечебни заведения в страната, русенският АГ-комплекс не страда от липса на кадри, каза д-р Хубчев. За това е подпомогнала разкритата в РУ „Ангел Кънчев“ специалност Медицинска сестра и Акушерка. В АГ-комплекса вече работи не само първият, но и вторият й випуск. До лятото пък съставът от лекари ще бъде на възраст около 35 години.

Хората се възползват и от новата услуга близките да присъстват на ражданията на децата си. Това вече са направили някои от бащите на новоредените, както и баби.

След краткия отчет за работата през 2015 г., д-р Теодора Константинова, като председател на здравната комисия към общинския съвет, като колега и от името на ръководството на болницата, подари на д-р Хубчев реплика на иконата Света Богородица Троеручица и поздрави всички, работещи в АГ-комплекса. Официалните гости също направиха подаръци и връчиха букети на д-р Хубчев.

Заради пострадалите при катастрофата на 11 януари две неонатоложки от русенския АГ-комплекс и шофьор на линейка, колегите им са отложили празненствата за вечерта и се ограничиха само с официалната церемония днес предиобед. Д-р Хубчев коментира, че има подобрение на състоянието на колегите им и заяви, че целият АГ-комплекс ги подкрепя и се надява на пълното им оздравяване.

Той изтъкна още, че през 2015 г. в Русе са се родили 14 двойки близнаци, а майчината смъртност е била нула. Припомни и уникалната операция, при която са направили изкуствен сфинктер на жена за пръв път, като пациентката вече е възвърнала напълно нормалния си начин живот. Тъй като цената на операцията обаче е висока, няма направени други подобни интервенции, въпреки че не липсват нуждаещи се от тях.

Д-р Хубчев заяви, че заедно с ръководството на Oбщината работят по реализацията на идеята за създаване на първи в България Център по урогинекология и статични заболявания на жените. За да е готов остава да се закупи апаратура за цистометрия, което ще стане в рамките на месец-два.

Ин витро процедури ще се извършват от лекари на АГ-комплекса до 6-8 месеца. Дали това ще стане на територията му или в Центъра на д-р Щерев, където са поканени, тепърва ще се уточнява.

За жените, родили днес, както и за тези, които още не са изписани, бяха подготвени подаръци – по пакет пеленки за новородените им бебета.

Бабинден беше отбелязан и в Центъра за репродуктивно зднаве на д-р Щерев. Там кратката церемония започна с измиването на ръцете на д-р Теодора Константинова. Тя и д-р Милева получиха цветя от работещите в здравното заведение акушерки, бяха отправени и взаимни пожелания за дълга и полезна за практика, която да помогне на русенци с проблеми в репродуктивното здраве да имат свои деца.

По рано днес пък се състоя заседание на общинския съвет, по време на което русенските старейшини поздравиха колежката си в него д-р Теодора Константинова по повод професионалния й празник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама