Полицията дари на НИМ средновековна сребърна икона

14:34, 21 яну 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспектор Ангел Папалезов от Главна дирекция „Национална полиция“ е дарил ценен паметник на българското средновековие на Националния исторически музей, похвали се Божидар Димитров.

Става въпрос за плочка от масивно сребро с размер 6 на 5 см. и с изборажение на Исус Христос, седнал на трон в центъра. От двете му страни има прави фигури на Св. Богородиа и Св. Йоан Кръстител.

“Фигурите са изработени прекрасно от опитен гравьор и са напълно запазени. Вероятно става дума за надгръдна икона, носена от висш аристократ от Втората българска държава“, коментира Димитров.

Специалистите в НИМ датират паметника от първата половина на XIV в. Това означава, че иконата е изработена най-вероятно в столицата Велико Търново по времето на цар Теодор Светослав Тертер /1300–1321 г./ или на неговия син Георги II Тертер. “За следващия цар, Михаил Шишман /1323–1330 г./, се знае, че като надгръден знак е носел кръст от обикновено желязо, като често се е кълнял /и се смятало/, че този кръст е чудотворен”, обяснява директорът на музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама