Етнографският музей в Пловдив кани на виртуална разходка със Street View

14:11, 21 яну 16 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес хората по цял свят могат да разглеждат експозицията на Регионален етнографски музей – Пловдив онлайн благодарение на успешното сътрудничество между Регионален етнографски музей – Пловдив и Google Cultural Institute. РЕМ – Пловдив има вече две виртуални изложби „Знаци на времето“ и „Български народни накити“. Очаквайте скоро и виртуалния вариант на най-новата изложба на музея „Романтика от кутията за спомени“.С виртуалната разходка можете да откриете още много съкровища из залите на музея само с няколко кликвания в Google Cultural Institute.

Като се използват възможностите на Street View, хората могат да се разхождат виртуално из залите и коридорите  и да избират интересни предмети  в достъпните изображения с висока резолюция.

Количката“ на Street View е разработена със специален дизайн. Тя засне 360 градусови изображения на интериора на РЕМ – Пловдив, които след това бяха събрани в единна триизмерна картина. Тя позволява плавна навигация през повече от 14 зали в музея, включващи: традиционно облекло, накити и възрожденски интериори.

Един от най-интересните експонати, които могат да бъдат видени е сребърен мъжки джобен часовник, украсен с инкрустации от черупка на костенурка и рубини по капака, Ralph Gout, Лондон, 1722 г. Интересни са и листовидните сребърни пафти и  бонбониера, свиреща музикална кутия със симетрична четириъгълна форма, тапицирана с розов копринен плат.

„РЕМ – Пловдив беше първият български музей, който дигитализира културни ценности с платформата на Google Cultural Institute. Ще продължаваме да качваме виртуални изложби. Сега вече и интериорът на музея е достъпен онлайн с Виртуалната разходка на Street View. Така хора от цял свят ще могат да се насладят на уникалната атмосфера на Къща Куюмджиоглу, която е национален паметник на културата, и да разгледат нашата експозиция", каза доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей Пловдив

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама