Откриха международната изложба "Лидице" в Търговище

13:57, 21 яну 16 / Култура 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 рисунки и 13 постера красят зала три в Художествена галерия "Никола Маринов" в Търговище и предизвикват заслужено внимание от художници и любители на изобразителното изкуство. Това са творбите от международната детска художествена изложба "Лидице", организирана от Чешкия център, под егидата на Чешкото посолство в София и свързана с паметта и преклонението към децата, убити от нацистите в чешкото село Лидице по време на Втората световна война.

В изложбата са представени наградени творби на българчета от изданията от  2003 до 2014 г. За последните пет години в Търговище са получени 11 индивидуални почетни медала,  4 медала за Школата по изобразителни изкуства и 19 грамоти. За това време малки местни художници са изпратили 161 свои  творби.

Две от наградените деца, Теодора Русева и Елица Иванова, присъстваха на откриването на изложбата. Там бяха още заместник-кметовете на общината Диян Дечев и Валентин Велчев, директорът на галерията Цончо Денев. На него ръководителят на Обединения детски комплекс Валя Радева  предаде  картина на малката  Симона Петрова,  дар за организаторите от Чешкия културен център.

През настоящата година Световната организация ЮНЕСКО предложи 44-то издание на изложбата "Лидице" да бъде с тема "Училище".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама