Съдът задължи да бъдат оповестени заплатите в БНБ по искане на реформатори

13:54, 21 яну 16 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спечелихме делото, което бе заведено по жалбата ни във Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на управителя на Българската народна банка (БНБ) за предоставяне на достъп до обществена информация. Основно искаме да ни предостави данни за възнагражденията, получени персонално в Управителния съвет (УС) на банката преди фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

Това заяви депутатът Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той заедно с колегата си Петър Славов са спечелили делото по подадената от тях жалба с оплаквания за възнагражденията на управителя на Българската народна банка (БНБ).

 

Съгласно данните, с които разполагат реформаторите, 557 000 лв. са получени от УС на БНБ за първото полугодие на 2014 г. Това се случва преди фалита на КТБ, но как са разпределени между 7-те члена на съвета и кой колко е получил индивидуално не е ясно. 

 

"На този въпрос трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда", подчерта Димитров. 

 

Според него трябва да се изясни и какви допълнителни възнаграждения е получил шефът на Банковия надзор преди фалита на КТБ, т.е. как е била оценена неговата работа през тези шест месеца и колко допълнителни възнаграждения е получил той. 

 

"За нас ще бъде любопитно, ако се окаже, че той е прибрал добри суми, което означава, че този, който определя сумите, е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ", обяви Мартин Димитров.

 

По думите му реформаторите се интересуват дали е имало въобще методика, по която са определяни допълнителните възнаграждения. Методика, която да прави връзка между свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства. 

 

"Ако е нямало методика, то тогава някой еднолично е решавал", категоричен е депутатът. Той призовава БНБ след това съдебно решение да не търсят нови вратички, да не се крие, а да отговорят на въпросите, които са обект на силен обществен интерес.

 

"Трябва да знаем в специалния регулатор БНБ какви пари са раздавани преди фалита на КТБ, за каква работа и как той се е самооценил", обяви Мартин Димитров, като призова сегашния гуверньор Димитър Радев "да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда в кратки срокове като предостави публично данните".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама