Британски съд обвини Путин за смъртта на Литвиненко

13:50, 21 яну 16 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Убийството на бившият руски шпионин Александър Литвиненко „вероятно е одобрено“ от руския президент Владимир Путин, пише Би Би Си, като цитира доклад изготвен след общественото разследване на смъртта на мъжа, който бе отровен с радиоактивен полоний-210 във Великобритания през 2006 година. Очаква се британският вътрешен министър Тереза Мей да обяви пред долната камара на парламента какви действия ще предприеме правителството по повод разследването.

Според изводите от документа администрацията в Кремъл, Владимир Путин и членовете на неговата администрация имат мотиви за убийството на бившия руски агент, който се превърна в един от най-острите критици на режима и управляващите в Руската федерация.

"Вероятно Путин е одобрил убийството след дългогодишна вражда с Литвиненко. Аз съм уверен, че той е починал от смъртоносна доза полоний-210, който е приел с чаша чай в хотел „Милениум” на 1 ноември 2006 година. Литвиненко е направил това /пил от този чай/ не случайно и не с цел да извърши самоубийство. Той е бил преднамерено отровен", каза ръководителят на разследването сър Робърт Оуен.

Двамата заподозрени като физически убийци са Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, които са действали по нареждане на тогавашния директор на руското разузнаване Николай Патрушев, пише още в заключението на доклада.

Бившият руски шпионин Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210, малко след като получи британско гражданство.

Реакцията на Москва

„Москва няма да приеме присъдата на британския съд по случая Литвиненко, Лондон нарушава принципа на презумпцията за невинност”. Такава беше първата реакция на Москва, която дойде от руски дипломатически източник, цитиран от РИА „Новости”. Той каза, Москва намира за „незаконни” тези части от процеса, които се пазят в тайна и „сериозни последствия” за отношенията между Великобритания и Русия.

Близките

Вдовицата на Литвиненко - Марина приветства резултатите от публичното разследване. "Много съм доволна, че изговорените от моя съпруг думи на смъртното му легло, когато той обвини господин Путин, бяха доказани от английски съд, каза тя и призова за налагане на икономически санкции и визова забрана, включително срещу Путин. Марина Литвиненко поиска и всички руски шпиони да бъдат изгонени от Великобритания.

Синът на Александър Литвиненко – Анатолий заяви, че убийците на неговия баща се прикриват от руската държава. Това е било много сложно престъпление, с използването на извънредно сложно средство за убийство, заявява Анатолий Литвиненко в интервю преди ден. Убийците са били под защитата на руската държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама