ГДБОП задържа 29 лица за изнудване и трафик на наркотици и оръжие (снимки и видео)

13:33, 21 яну 16 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната прокуратура залови 29 лица от две организирани престъпни групи, действали на територията на България. Това съобщи главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Георги Костов на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg. Пред журналистите бяха показани някои от иззетите при спецоперацията оръжия, а на сайта на МВР е качено видео с част от операцията.

На 18 януари при неутрализирането на престъпната група, която е действала във варненската област, са задържани 18 лица. От тях 8 са обвинени, като процесуалните действия на продължават. Целта на групата е била разпространение на наркотични вещества и изнудване по поръчка към определени лица.

Наркотиците са разпространявани в Провадия и Девня. Там са извършени над 20 претърсвания, при които са иззети около 50 гр. марихуана и амфетамини, каза ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. По нейните думи групата е действала от началото на 2014 г., като работата по разкриването й е започнала през месец ноември 2015 г.

Втората организирана група, която е за разпространение на наркотични вещества и търговия и трафик на оръжия, е заловена на 19 и 20 януари. При спецоперацията са задържани 11 лица, като на 8 от тях е повдигнато обвинение. Те са действали на територията на областите София, Хасково и Пловдив, като са изнасяли българско оръжие към Турция. Единият от задържаните е турски гражданин, а групата е използвала за комуникация дори телефонни карти на турски мобилен оператор.

При направените над 25 претърсвания на жилищни имоти и пазари са иззети 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия. Някои от оръжията вероятно са предмет на престъпления в страната, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. При работата на ГДБОП са използвани специализирани разузнавателни средства, служител под прикритие и разпит на свидетели.

Мярката за неотклонените на задържаните 8 лица от групата за трафик на оръжие, се гледа днес. Обвинения са повдигнати на ръководителят на групата Христо Митев, Витан Витанов, Филип Василев, Мехмед Мехмед, Венко Данаилов, Лъчезар Маников, Марио Цветков и на турчина Ергюн Балтаджъ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама