Фоторепортаж потапя варненци в духовността на Южна Индия

13:27, 21 яну 16 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вълнуваща фото разходка из най-значимите поклоннически места в Южна Индия е подготвила Художествената галерия "Борис Георгиев” за варненската публика. Експозицията "Светлина в очите – прах по нозете” е фоторепортаж на изкуствоведа и директор на галерията Пламена Рачева.

Избраните 80 кадъра от учебно пътуване, организирано от СУ "Климент Охридски” в периода 25 октомври – 9 ноември 2015 г.,  ще потопят ценителите на екзотиката в атмосферата на град Кочин със Синагогата от 14 в., църквата Св. Франциск, китайските рибарски мрежи и двореца Матанчери; град Муннар с музея на чая и чаените плантации; град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия и двореца Тирумаллай Наяк; град Танджор (Танджавур) и близо до него храмовия комплекс Натараджа в Чидамбарам; храма Брихадишварар.  

Във фотоизложбата са включени кадри и от град  Пондичери (Пудучери) с храма на Шри Ауробинду Гхош и на Френския квартал. Акцент представляват снимките от храмовия комплекс Махалипурам – обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Град Рамешварам  е възпят в Рамаяна, тъй като именно оттам Рама е прекосил океана за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита, припомни Пламена Рачева. Оттам са храмовете Раманатхасвами и Котхандарасвами. Има кадри от Ковалам – Канякумари (нос Корморин) - сборна точка на три океана, с храма на Кумари, музеите на Ганди и Свами Вивекананда.Репортажът завършва с Кумараком, един поглед към оризовите и лотосови плантации в естествените вътрешни канали на Керала.

Фотоизложбата ще бъде открита на 22 януари от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама