Близо 5000 европейци се бият в редиците на "Ислямска държава"

13:17, 21 яну 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 5000 европейци се бият в редиците на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, заяви холандския министър на външните работи Берт Кундерс в изявление пред Европейския парламент в Страсбург.

Повторението на нападения като ударите вПариж остава възможно, полето на действие на терористите се разширява, отбеляза той. „10 седмици след терористичните атаки в Париж, бих искал да кажа, че повече няма да бъдем свидетели на подобни атаки на омразата. За съжаление не съм убеден, че това е възможно. Терористичната заплаха в Европа изглежда, че се повишава. Тя дори се разширява с оглед на последните атаки в Истанбул, Пакистан и Индонезия", каза Кундерс пред ЕП.

Приоритет на холандското председателство на ЕС ще бъде отпадането на пречките пред обмена на разузнавателни данни в ЕС. От ключово значение е приложението на гласуваните мерки по въпроса за борбата с тероризма, което е спешна необходимост. По думите му за ЕС е много е важно сътрудничеството със САЩ, охраната на външните граници, както и заздравяването на отнощенията с партньорите от Сeверна Африка, Близкия Изток, Турция и Западните Балкани.

Кундерс заяви, че за холандското председателство ще бъде приоритет отпадането на пречките пред обмена на разузнавателни данни в ЕС.

Той отбеляза, че интернет е едно от основните средства за радикализация, а образованието е ключ в преодоляването на радикализацията. Не трябва да се смесват темите за тероризма и миграцията, призова министърът.

Борбата с тероризма е общоевропейска задача

Еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че терористичната заплаха в ЕС е висока и е налице. Борбата с тероризма е общоевропейска задача, държавите в ЕС трябва да си имат повече доверие и да споделят повече информация. Имаме общата цел да дадем сигурност на нашите граждани; не става дума за съревнование - обединени, силите ни са повече, коментира еврокомисарят.

Той посочи, че миналата година Европа е дала 150 жертви на тероризма и това е било повратна точка. "Тази година ще тръгнем по пътя на парите на терористите, трябва да ги лишим от достъп до средства. Ясно е, че е необходимо да подобрим опазването на външните граници, за да спасим Шенген", каза още Аврамопулос и призовада бежанците и терористите да не бъдат приравнявани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама