ВАС гледа делото срещу бившия кмет на Исперих

12:24, 21 яну 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна гледа днес делото срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри, затова, че попречил на горски надзиратели от Ловно стопанство „Воден” да го заловят като нарушител и бракониер.

На 30 юни миналата година Басри бе осъден на първа инстанция на две години лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години. Съдът в Разград обаче оправда бившия кмет по обвинението за сплашване и възпрепядстване на горските стражари да изпълнят служебните си задължения. Бейсим Басри бе оправдан и затова, че е направил опит да убие горски стражар.

Присъдата на разградския съд е обжалвана от подсъдимия и е протестирана от прокуратурата и така делото стигна до Апелативния съд във Варна.

От пресслужбата на ВАС припомня, че във вечерните часове на 23 февруари 2013 година, в землището на с. Йонково, област Разград, на територията на защитен обект – резервата „Воден-Ири Хисар” с ловна карабина е стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията - двама ловни надзиратели и горски стражар, които проверявали установено преди това незаконно чакало в резервата „Воден”. Първоначално беше арестуван Шенол Бакир – шофьор от Община Исперих, но стана известно, че ловната карабина, с която е стреляно е на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Басри. В хода на разследването и на съдебния процес бяха направени множество експертизи – балистична, трасологична, ДНК и др.

Разградският окръжен съд (РОС) е намерил, че именно Басри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл е през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той е стрелял срещу тях – четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи са изстреляни именно от карабината на Шукри. По откритата на мястото качулка, в частта й за устата е установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само по подсъдимия са установени  специфични  многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото. Както в хода на досъдебното производство, така и пред РОС Басри не призна вината си и твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. Експертизата на мобилните клетки обаче е установила, че по това време Басри се е намирал в района на ловното стопанство.

Според първата съдебна инстанция „подсъдимият не е осъществил принуда спрямо горските надзиратели, за да ги откаже да изпълнят задълженията си. С изстрелите той показал намерението си да ги държи далеч от себе си, да избяга, за да попречи да бъде разкрит от горските надзиратели като нарушител.”

Днес в рамките на съдебното заседание е разгледана Техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, които са регистрирали сигнала от мобилния телефон на подсъдимия. Експертизата доказва, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Басри се е намирал на територията на резервата „Воден”.

В отговор на искания на прокуратурата, днес Варненският апелативен съд допусна за разпит на следващото съдебно заседание свидетелите, присъствали на изземането на гилзите и на маскировъчната шапка под чакалото, от което е паднал стрелеца. Съдът остави без уважение искането на защитата на Басри за назначаване на нова графологична експертиза на подписа на горския стражар, срещу когото е произведен последният изстрел.

Варненският апелативен съд насрочи следващото заседание за 18 март.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама