Потоп не се очаква, увери Ивелина Василева

12:17, 21 яну 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потоп не се очаква. Нивото на реките се понижава. Не се очаква интензивно снеготопене. В това увери министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Припомняме, че вчера изявление в тази връзка даде и БСП в лицето на Корнелия Нинова, която заяви, че за една година правителството е показало, че не може да се справи със снеговалежите и има много язовири, които са в предаварийно състояние. 

"Не може да се играе със страховете на хората, не може да се всява паника на базата на спекулации и данни за минали периоди. Институциите са на мястото си и имат капацитета на реагират. Не се работи на парче, а координирано и интегрирано. Бяха предприети редица мерки и действия за превенцията на хората и недопускането на щети", обясни Василева. Тя подчерта, че работят съвместно и са били направени законови промени. "Няма данни за аварирали съоръжения. Осигуряват се средства и чрез междуведомствената комисия за бедствия и аварии, чрез фонда "Солидарност", по ОП "Околна среда", добави още Ивелина Василева.

Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че в предприятие "Язовири и каскади" работят едни от най-добрите професионалисти. "Състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва е много добро. Това показват резултатите от проверките, които се извършват два пъти годишно - през пролетта и есента от областни комисии. Докладите показват, че състоянието на язовирите е много добро", допълни Петкова. По думите й, общият обем на язовирите е 77,8%, стопанисвани от "Язовири и каскади".

"Подобни спекулации със страха на хората са абсолютно недопустими", категорична е Петкова.  Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов също подчерта, че е недопустимо е да се плашат хората с доклади за изминал период и увери, че всички язовири на "Напоителни системи" са в безопасно състояние.  

Председателят на Държавната агенция за Метерологичен и технически надзор Стефан Цанков посочи, че от началото на следващата седмица започват масови проверки съвместно с областни управители във всички съоръжения. "Няма да допуснем наводнения и неизправни съоръжения", подчерта Цанков.

Директорът на "Пожарна защита и безопасност на населението" гл. комисар Николай Николов заяви, че на територията на страната има 5185 язовира, от тях министърът на вътрешните работи е утвърдил като потенциално опасни 804. "Към момента няма язовири, опасни за хората. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама