Мирните преговори за Сирия може да бъдат отложени

12:13, 21 яну 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че е възможно мирните преговори за прекратяване на гражданската война в страната, планирани за 25 януари в Женева, да бъдат отложени за по-късна дата. Това заяви той в интервю за Си Ен Ен в швейцарския курорт Давос, където се провежда Световният икономически форум.

Според Де Мастура световните сили продължават да поддържат дипломатически натиск върху сирийското правителство и бунтовниците да започнат преговори. По думите му едва в неделя, 24 януари, ще може да се каже със сигурност дали женевските разговори ще започнат в набелязания срок. Представителят на ООН посочи още, че това трябва да бъдат "сериозни преговори за мир" и на тях трябва да се обсъждат, освен всичко друго, прекратяването на огъня и доставките на хуманитарна помощ за населението.

"Вярвам, че можем да започнем разговори, вероятно не на 25 януари, но ние трябва да продължим да оказваме натиск и да използваме момента", изтъкна Мистура и заяви, че Русия има интерес да не бъде въвличана твърде дълго време в конфликта в Сирия.

Въпреки спора помежду им, Иран и Саудитска Арабия „вероятно осъзнават, че е дошло времето да се опитат да намерят политическо решение за Сирия, което ще бъде компромис”, заключи той.

САЩ също допускат възможността за "незначително отлагане" на женевските преговори за Сирия, но се надяват, че те все пак ще започнат на 25 януари, както е планирано, каза също по Си Ен Ен говорителят на Държавния департамент Марк Тонер, коментирайки изказването на Де Мистура по молба на журналисти. Той призна, че все още се запазват разногласията относно състава на участниците в преговорите в Женева, които ще се водят под егидата на ООН. Този въпрос обсъждаха днес на среща в Цюрих и външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров. След срещата Лавров каза, че Русия и САЩ нямат намерение "да отлагат началото на преговорите от януари за февруари". "Отлагане с един-два дни няма да е краят на света", каза Тонер. Според него страните по вътрешносирийския диалог трябва сами да решат кой ще участва в тези преговори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама