Община Русе акцентира върху доброволческите дейности сред младежите през 2016 г.

11:48, 21 яну 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе поставя силен акцент върху развитие на младежкото доброволчество, като планира множество инициативи в тази насока през 2016 г. Много от идеите в тази насока са залегнали в Общинския годишен план за младежта за настоящата година, който бе приет на днешното заседание на Общински съвет - Русе.

В сътрудничество с Общински младежки дом, Дирекция "Култура и образование" и неправителствени организации, се планират множество доброволчески инициативи. Сред тях са: изграждане на система за търсене и предлагане на доброволци в различни институции; продължаващо развитие на клуб "Доброволец" към ОМД; организиране на информационни кампании за популяризиране на доброволческата дейност; участие в доброволчески програми на територията на ЕС, както и посрещане на чуждестранни доброволци; организиране на конкурси и други. 

Сред основните цели на Плана е увеличаване на броя на младите доброволци, осъществили дългосрочно доброволчество (над два месеца) – минимум 10 младежи, положили дългосрочен доброволен труд в различни организации или институции. Ще се работи и за възраждане на доброволческите ценности и практики за упражняването на доброволен труд –  очаква се минимум 5 институции и организации на територията на Община Русе да изявят желание и да приемат млади доброволци. Обучителните инициативи също са залегнали в плановете - предвижда се разработване на професионални модели за работата с млади доброволци – разработени и приложени на практика обучителни програми за работа с млади доброволци, по които да бъдат обучени поне 100 млади хора.

Освен традиционните инициативи, през 2016 г. ще бъде обърнато внимание на младежката заетост. Предвиждат се дейности по европейската инициатива „Гаранция за младежта 2014-2020”, която цели именно стимулиране на младежката заетост. Програма „Младежта в движение“ също може да предложи широкообхватен пакет инициативи за образование и заетост за младите хора в Европа. 

Годишният план е базиран на Доктрината на ЕС за младежта, която извежда 5 основни приоритета: участие; информация; неформално образование; доброволчески дейности; по-добро разбиране и познаване на проблемите на младежта. В тази връзка се предвиждат повече възможности за включване на младите хора в обществения живот на града, във вземането на решения за развитието на региона, обществени каузи, образователна мобилност, насърчаване на предприемачеството, междуултурния диалог и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама