Парламентът каза "да" на електронното гласуване

11:39, 21 яну 16 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите казаха "да" на дистанционното електронно гласуване със 136 гласа "за", 56  "против" и 0 "въздържали се", предаде репортер на София Topnovini.bg. ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок (РБ), БДЦ и АБВ подкрепиха електронното гласуване, а "Атака", Патриотичният фронт и БСП бяха против. 

Припомняме, че на 25 октомври се проведе национален референдум заедно с местните избори. Тогава, въпреки обърканата информационна кампания и различните указания в секционните избирателни комисии (СИК), около 69% гласуваха с "да" и около 25% с "не". Референдумът бе иницииран от президента Росен Плевнелиев първоначално с три въпроса - за мажоритарното гласуване, задължителното гласуване и електронния вот. Впоследствие депутатите отхвърлиха първите два и остана само третият за дистанционното и електронно гласуване.

Дебатите в пленарна зала също бяха разгорещени, както и по време на заседанието на правна комисия във вторник, когато тя одобри електронното гласуване.

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че подкрепя електронното гласуване, тъй като то е бъдещето, но не сега.

"Корпоративният вот е вотът на големите фирми и олигарси. Работещите там са принудени да гласуват по определен начин, контролираният вот в циганските гета също знаете как се случва. Елетронното гласуване ще изкриви вота на българите", подчерта Енчев.

Според Петър Славов от Реформаторския блок, самият проект на решение изглежда малко недовършен, а за Мариана Тодорова от АБВ гласувалите на референдума са достатъчно легитимно мнозинство, тъй като с доста по-малка част се избира президент и правителство.

"Не можем да пренебрегнем волята на хората. Няма опасения или риск, които се отнасят за електронното гласуване и да не се отнасят и за обикновеното. Не бива да се внушава, че този референдум е само за българите в чужбина. Той може да се превърне в символ на заедността на цялата нация. Електронното гласуване е алтернатива, няма да замени нормалното и със сигурност ще повиши избирателната активност", категорична бе Тодорова. 

Стефан Кенов от Българския демократичен център (БДЦ) заяви, че подкрепят предложените от правна комисия предложения.

"Винаги ще има съмнения, че нещо в процеса може да се обърка", добави той.

Лидерът на БСП Михаил Миков подчерта, че гласуват против внесения проект за решение.

"Той не решава нищо. Нито отговаря на обществените очаквания, нито казва твърдо "не" заради редица причини, които разкриват тайната на вота, манипулации и фалшификации. Трябваше да направим сериозна дискусия за дистанционното електронно гласуване", категоричен бе Миков. 

В реплика Георг Георгиев от ГЕРБ заяви, че и без електронно гласуване БСП е направило "Костинброд" и "Бобов дол".

"Вие сте доказали през годините, че и без електронния вот сте обръщали вота. Очевидно, вашето ретроградното мислене се корени в генезиса на вашата партия", каза още Георг Георгиев. 

Димитър Делчев от Реформаторския блок добави, че няма съмнение, че в България ще изникне група "Не вярвам на електронното гласуване" и тази група ще бъде водена от депутати на БСП. В последвало изказване той подчерта, че от РБ подкрепят електронното гласуване, тъй като то е по-прогресивен начин да се гласува. 

Четин Казак от ДПС запита от трибуната дали държавата ще създаде всички необходими гаранции. 

"Подкрепяме всичми идеи, които целят да позволят на техническия прогрес на изборния процес. Винаги сме повтаряли да не се отварят врати за злоупотреба. Подкрепяме да се въведе електронно гласуване, но само когато се разпишат ясни законово гаранции", посочи Казак. 

Николай Александров от "Атака" заяви, че машинното гласуване има далеч повече плюсове отколкото минуси.

"Кое ще ни гарантира, че този вот няма да бъде контролиран? Гласуваме против това предложение. Не смятам, че към днешна дата можете да гарантирате, че вотът на хората няма да бъде използван за нечисти цели", коментира той. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт подчерта, че сериозната дискусия в парламента носи огромните рискове от проваляне на избори, които биха били проведени под знака на електронното гласуване.

"Трябва да отчетем огромните рискове, които съществуват, а именно злоупотреби и манипулиране. Няма как персоналният идентификационен код да гарантира, че няма да го знае още някой освен собственикът му. Вторият риск е проваляне на изборите", обясни Симонов.

Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов пък допълни, че се хвърля прах в очите на хората и че големият проблем е, че не се мисли за националната сигурност. Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров пък се обърна към Каракачанов като заяви, че е могъл да бъде много по-точен. Затова в дуплика председателят на ВМРО подчерта, че се дава възможност с електронното гласуване на премиера на Турция да се намеси пряко във вътрешните работи на България.

Радан Кънев от РБ заяви, че когато се прави важен политически избор се мери на везната кое е по-важно.

"Няма рискове и жертви, които да не са такива, че да си струва да се включат 3 млн. българи в политическия живот на страната", посочи Кънев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза от своя страна, че Законът за обществените поръчки и Кодексът на труда са много по-важни от това, което проведоха като дебат.

"Не взимаме решение, че от утре въвеждаме електронното гласуване. Трябва да вземем принципно съгласие с българските избиратели. Не можем да бъдем против тези над 1,8 млн. български граждани, които са казали "да" на електронното гласуване", каза още Цветан Цветанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама