Извънредната кадрова промяна дискредитира ВСС, каза президенът

11:38, 21 яну 16 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Като гражданин съм длъжен да заявя, и няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС, и не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те”, заяви президентът Росен Плевнелиев. “Гражданите са жадни за справедливост, ние очакваме от правителството и съдебната власт да са мотор на реформата. Като гражданин аз съм разочарован”, допълни той.

И посочи: “Намираме се във важен момент. Всички институции трябва да се съсредоточат за приемането на важни правила и закони за реформата. Дали целта е изобщо да има или да няма съдебна реформа и ако я има кой ще има тежката дума в реформата. Алтернативите са две - задкулисието и принципните, публичните тези и дебати. Притеснен съм от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазени и то пред очите на народа”.

За втори президентски мандат той отговори, че е рано да се говори за кандидатури. "Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. Ранното стартиране на дебатите около президентските избори, ще промени дневния ред на обществото, а той не е партийните калкулации за изборите, а голямата тема за справедливостта", обясни Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че бъдещи промени в Конституцията не трябва да пораждат каквито и да било съмнения за „субективен дневен ред“. „Промени в Конституцията се правят с принципна позиция и по принципни въпроси“, подчерта държавният глава. Основен стандарт в демократичните държави е, че изборното законодателство не се променя поне 6 месеца преди избори, припомни още държавният глава. В никакъв случай не трябва да се допускат промени със съмненията, че са в изгода на някого“, посочи Росен Плевнелиев и призова да не се правят промени в изборното законодателство половин година преди изборите наесен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама