23 читалища на територията на община Русе влизат в Програмата за развитие през 2016 г.

11:32, 21 яну 16 / Култура 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие годишната Програма за развитие на читалищната дейност в Община Русе през 2016 г. В програмата са включени  23 читалища, 10 от които в гр. Русе и прилежащите квартали и 13  в останалите населени места. 

Дейността на читалищата е финансово обезпечена като делегирана от държавата дейност, поясняват вносителите. Ежегодно в общинския бюджет се предвиждат и средства за дофинансиране на читалищния продукт. Това позволява на читалищните ръководства да развият  основните си просветни, културно-информационни и социални задачи. 

През следващата година русенските читалища предвиждат значително разширяване на своята дейност, повишена активност във взаимодействието с младите хора и различните социални групи, увеличаване на библиотечните фондове, над 600 културни събития, общо 96 планирани клубни и образователни форми, над 190 участия на читалищните формации (над 100 художествени формации) в регионални, национални и международни фестивали и събития. 

Анализът на местната администрация показва устойчива тенденция към висока и ефективна събираемост на средства от външно финансиране и от собствена дейност (допълнителна стопанска дейност, проекти, дарения и др.), което по план за 2016 възлиза на общо 113 961 лв. извън държавната субсидия и допълващото финансиране от общинския бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама