Инспекцията по труда: Работодателите са длъжни да осигурят безопасни условия на труд в ниските температури

11:19, 21 яну 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работодателите са длъжни да осигурят безопасни условия на труд на работещите в ниските температури, съобщиха от Инспекцията по труда. Кодексът на труда предвижда обещетение за работещи, които не могат да стигнат до работа, заради бедствие.

Във връзка с бедтсвеното положение в някои региони, предизвикано от обилния снеговалеж и прекъснатото електроснабдяване, Инспекцията по труда напомня, че работещите, които не се явят на работа имат право на обещетение.

"При възпрепятстване и невъзможност да отидат до работните си места работодателя е длъжен да им изплати трудово възнаграждение в размер на 50 на сто от брутното и не по-малко от 75 % от минималната работна заплата. Ако самите работници са участвали в акции по спасяване при бедствие им се заплаща пълния размер на трудовото възнаграждения", каза инж. Невена Стефанова – директор на ИТ във Велико Търново. 

"Инспекцията стриктно ще следи за осигуряването на почивките и необходимата организация на работните места", допълни Стефанова. Засега няма санкционирани работодатели или постъпили сигнали за неосигуряване на необходимите безопасни условия на труд при ниските температури от последните дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама