Експертизата на “Яневагейт” е готова: записите не са манипулирани

09:52, 21 яну 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Записите между бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като “Яневагейт”, не са манипулирани. Това стана ясно от експертиза на ирландската фирма “Acustek”.

Проверката бе поискана от сайта за разследваща журналистика “Биволъ”, който разпространи записите, и бе платена от дарения на читатели.

Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа, става ясно от доклада.

“Биволъ” ще предоставят целия доклад за официален превод. Английската версия може да бъде видяна ТУК.

От записите “Яневагейт” стават ясни скандални зависимости на съдии от главния прокурор, както и тежко вмешателство на премиера Бойко Борисов в работата на съдебната система. Разговорите бяха потвърдени и от самата Румяна Ченалова. Янева пък заяви, че не си спомняла.

Междувременно Етичната комисия към ВСС приключи своята проверка с мотива, че има експертиза на прокуратурата, която показва, че записите са манипулирани. Подобен документ от ръководената от Цацаров, който също е замесен в "Яневагейт", институция все още не е бил публично оповестяван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама